Od utorka počinje generalni štrajk ljekara na UKC Tuzla

Radiosarajevo.ba
Od utorka počinje generalni štrajk ljekara na UKC Tuzla
Ljekari i osoblje Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u utorak će početi generalni štrajk, nakon što je Kantonalni sud Tuzla prihvatio njihovu žalbu na zabranu provođenja štrajka u ovoj ustanovi.

Riječ je o slučaju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, koji su 6. novembra stupili u generalni štrajk, u organizaciji Federalnog Saveza sindikata doktora medicine i stomatologije. Ipak, vrlo skoro stigla je zabrana za ljekare iz UKC Tuzla, jer je menadžment ove ustanove podnio tužbu Općinskom sudu Tuzla, koja je i uvažena.

Nakon reagiranja pravnog predstavnika doktora, Kantonalni sud je prihvatio njihovu žalbu, te je doktorima s UKC Tuzla dopušteno da nastave generalni štrajk.

Iako im je zakonski omogućeno da stupe u štrajk, doktori medicine i stomatologije iz Tuzlanskog kantona koji štrajkuju nadaju se da do štrajka neće doći, te da će Vlada TK-a prije toga stupiti s njima u kontakt.

"Mi u ponedjeljak očekujemo hitan poziv i prijem kod premijera TK-a i u zavisnosti od ishoda tog sastanka donijet ćemo odluku hoćemo li stupiti u generalni štrajk ili ne. Dakle, ukoliko uspijemo uspostaviti socijalni dijalog s premijerom TK-a nastavit ćemo sa svakodnevnim štrajkom upozorenja-podrške do rješenja našeg statusa, a ako ne dođe do toga u utorak stupamo u generalni štrajk i u toj ustanovi. Vjerujemo da će premijer i Vlada TK zajedno sa nama iznaći najbolje rješenje te spriječiti neželjene posljedice kako za Ustanovu tako i za pacijente i doktore", rekao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

"Mi ne želimo generalni štrajk u UKC Tuzla obzirom na specifičan položaj i ulogu te ustanove u sistemu zdravstva TK i široj regiji i nije nam u interesu da oštetimo pacijente, ustanovu ili uposlenike. Želimo samo iskazati svoje nezadovoljstvo i da otvorimo socijalni dijalog, odnosno da mirnim putem riješimo naš problem", ako do toga ne dođe onda je odgovornost za zastoj sistema na nadležnim institucijama, naglasio je Suljić.

Podsjećamo, u novembru je počeo generalni štrajk brojnih doktora medicine i stomatologije širom Federacije BiH, a svi oni zahtijevaju potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će biti zadovoljni i doktori, ali i resorna ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije