Od sutra novi propisi: Kako će se cariniti internet pošiljke iz inozemstva

Radiosarajevo.ba
Od sutra novi propisi: Kako će se cariniti internet pošiljke iz inozemstva
/ Foto: PP
Konačno je riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki koje građani BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inozemstva.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) za portal Radiosarajevo.ba saopćeno je da je završen novi modul informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inozemstva.

"Aplikativni server je završen, a završena je i izmjena i dopuna zakonske regulative koja ide uz to. Okončana je i testna faza pa će aplikativni server biti službeno pušten u rad 9. marta", rekli su nam iz UIOBiH.

To znači da od sutra neće biti potrebe za angažiranjem posrednika u carinskom postupku – špeditera i podnošenja carinskih deklaracija, već će cijeli posupak pokretati nadležni poštanski uredi.

Nova aplikacija će omogućiti lakše i brže carinjenje pošiljki, ali i spriječiti nove nezakonitosti u vršenju privredne dijelatnosti prodaje razne robe putem interneta, a bez prethodne registracije za obavljanje djelatnosti. 

Carinjenje će se obavljati tako da će se svaka pojedinačna vrsta roba u procesu carinjenja svrstavati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe, pripadajući PDV i akciza ako se radi o akciznom proizvodu. Na ovaj način bit će riješen problem u vezi s carinjenjem pošiljki naručenih putem interneta.

Ako fizičko lice iz BiH dobije paket od fizičkog lica iz inozemstva, primjenjuje se postupak carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije s jedinstvenom stopom carine od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije