Od posljedica morbila na Pedijatrijskoj klinici preminula beba

Radiosarajevo.ba
Od posljedica morbila na Pedijatrijskoj klinici preminula beba
/ Klinike za ginekologiju i porodiljstvo
Na Pedijatrijskoj klinici od posljedica morbila u četvrtak je preminula jedna beba koja nije bila vakcinisana protiv ove bolesti s obzirom na to da djeca mlađa od 12 mjeseci ne mogu primiti ovu vakcinu.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. 

"Djevojčica je preminula od posljedica morbila, a dijete nije bilo vakcinisano. Imam informaciju da je još jedno dijete životno ugroženo", rekao je Zalihić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, na području Kantona Sarajevo povećan je broj oboljelih od epidemije ospica ili morbila, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Morbile su:

Ospice, male boginje ili morbili su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica (morbili virus) iz porodice Paramyxoviridae. Sam virus u organizam ulazi preko disajnih puteva, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita te simptoma kao što su hunjavica, kašalj poput laveža psa i grlobolja.

Nerijetko se javlja i upala očne spojnice (konjunktivitis), a u krvnoj slici karakterističan je smanjen broj leukocita. Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice. On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvata redom lice, vrat, trup i ekstremitete.

Osip je pjegast i sitno crven, nakon njegovog izbijanja temperatura se obično spušta na normalu. U početnom stadijumu bolesti specifična je pojava Koplikovog enantema (crvena mrlja kao sočivo) koji se javlja i prije osipa.

U osipnom stadijumu javlja se serozna sekrecija iz nosa i očiju, što se u medicini zove "plačna maska" – što je, takođe, specifično za morbile. Osip nestaje istim redom kojim se i pojavio. Nakon povlačenja osipa, ostaju mrlje koje se perutaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije