Rančić: Od Ministarstva sigurnosti se očekuje stav o pripadnicima "Srbske časti"

AA
Rančić: Od Ministarstva sigurnosti  se očekuje stav o pripadnicima "Srbske časti"
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici mogla bi od Ministarstva za sigurnost BiH i policijskih agencija u BiH zatražiti informaciju o aktivnosti i učešću pripadnika "Srbska čast".

Podsjećamo, oni su učestvovali u raznim aktivnostima tokom proteklih dana u Banjoj Luci.

Ovu informaciju potvrdio je Hazim Rančić, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH. 

"Na Komisiji za odbranu i sigurnost koja je zakazana za danas možda će neko od kolega, a možda i ja to uradim da razmatramo tu situaciju na način da zahtijevamo od nadležnih institucija u prvom redu od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija da nam dostave informacije u vezi sa tim kako bi onda komisija mogla zauzeti stav, a naravno eventualno proslijediti i na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Rančić.  

On je istakao da "ukoliko su tačne informacije, a, kako je rekao, svi smo iz medija vidjeli te fotografije, te likove, oružje i to što rade, te kako izgledaju da je to izazvalo uznemirenost građana Bosne i Hercegovine". 

"To posebno znajući u neko prethodno vrijeme kako se sve dešavalo na isti ili sličan način u BiH. Tu stvar je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kada je kazao da ima informacije i da će nadležnim institucijama sve proslijediti. Pretpostavljam da će proslijediti Tužilaštvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao policijskoj agenciji", rekao je Rančić. 

Uznemirenost i pažnju javnosti izazvale su fotografije i prisustvo predstavnika "Srbske časti" u prostorijama Narodne skupštine RS-a, te na ulicama Banje Luke u vrijeme obilježavanja 9. januara, "Dana RS-a", koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije