Od 5.664 nelegalnih migranata, 437 zatražilo azil, svi su odbijeni

AA
Od 5.664 nelegalnih migranata, 437 zatražilo azil, svi su odbijeni
FOTO: AA / Migranti
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH izjavio je danas nakon sjednice Operativnog štaba za pitanja migracija, da je proteklog vikenda povećan broj ulazaka ilegalnih migranata.

Dodao je da je očigledno da su negdje uspjeli pronaći rutu za koju bh. sigurnosne agencije nisu znale, ali da se radi na tome da je lociraju.

Mektić je kazao da je sa današnjim danom u BiH 2018. godine ušlo 5.664 nelegalnih migranata. Od tog broja ih je 5.065 izrazilo namjeru za azil, a 437 podnijelo zahtjev za azil. Naglasio je da do sada niti jednom migrantu nije odobren azil, te da procjene sigurnosnih agencija govore da ih je u BiH trenutno između 1.700 i 1.800.

“Za ovaj vikend smo imali dosta veliko povećanje nezakonitih migranata. Negdje su uspjeli da naprave rutu koju nismo sa sigurnošću identifikovali. Ušli su u većem broju tokom vikenda u BiH, njih više od 350. Imamo neka saznanja gdje se to dešava, pa ćemo intervenisati u tom smislu“, istakao je Mektić.

Dodao je da je u toku implementacija dogovora Ministarstva sigurnosti BiH sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijom Brčko distrikta o ustupanju službenika Graničnoj policiji BiH.

“MUP RS-a će Graničnoj policiji BiH pomoći sa 60, a policija Brčkog sa 15 policajaca. U toku je dogovor oko uvođenja tih snaga za zaštitu granice BiH. Policajci iz Brčkog vjerovatno će biti raspoređeni na potezu oko Višegrada i Bijeljine, a MUP-a RS u reonu Trebinja, Gacka i Bileće. Vidjećemo kakva će nakon toga biti situacija. Oni su mobilni i u svakom momentu se mogu pregrupisavati. Ako ne budemo ovim odgovorili na adekvatan način tražićemo još policajaca“, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH naveo je da je danas trebala na upravljanje Operativnom štabu za pitanje migracija biti predata bivša kasarna Ušivak u Hadžićima, ali da Crveni krst FBiH još uvijek nije ispraznio jedno skladište, ali da očekuje kako će taj problem ubrzo biti riješen.

Mektić je kazao i kako će se sutra sastati sa Fadilom Novalićem, premijerom Vlade Federacije BiH i premijerom Unsko-sanskog kantona kako bi se na tom području pronašlo rješenje i svi migranti, koji trenutno borave na više lokacija u Bihaću i Velikoj Kladuši, smjestili u jedan centar. Pokušaće kao rješenje ponuditi da Vlada F BiH, kao većinski vlasnik Agrkomerca ustupi na korištenje neki od objekata te kompanije.

“Kada u funkciju stavimo i kasarnu Ušivak, onda migranti neće nigdje drugo boraviti, nego isključivo u za to predviđenim prostorima. Sve što se bude radilo izvan tih centara biće u suprotnosti sa našim odlukama i koristićemo instrumente države da to držimo pod kontrolom“, naglašava Mektić.

On je kazao da špekulacije kako nema dovoljno hrane za migrante nisu tačne, te da imaju dovoljne zalihe, te da je jučer razgovarao sa evropskim komesarom za izbjeglice koji ga je obavijestio da će uskoro doći u posjetu BiH i kako je upoznat sa migrantskim problemom, te da je donio odluku o dodjeljivanju novčane pomoći koja će vrlo brzo biti operativna. O detaljima i visini novčanog iznosa Mektić nije htio govoriti, jer će to uskoro saopštiti Evropska komisija.

Najavio je i sutrašnju sigurnosnu konferenciju koja će se održati u Sarajevu i na koju će doći predstavnici svih zemalja sa “Balkanske rute“ od Grčke do Austrije.

“Želim da se dogovorimo o jednoj tački da se na nju svi fokusiramo kako bi zaustavili migracije. I optimista sam i pesimista hoćemo li doći do tog dogovora. To će bit moja intencija. Nisam siguran da se sve zemlje ponašaju korektno i profesionalno na ovoj 'Balkanskoj ruti'. Sve skupa zemlje na 'Balkanskoj ruti' registrovali su za 50 posto manje migranata nego ih je BiH. Što znači da nismo isti, odnekuda onda padaju, kuda dolaze. Insistiraću na iskrenosti, govorim o podacima u ovoj godini“, kazao je Mektić.

Rekao je i da nije zadovoljan kako Vijeće ministara BiH tretira migrantski problem, te da je očekivao veću podršku i za njegovo ministarstvo i Operativni štab za pitanje migracija u kojem su predstavnici svih sigurnosnih agencija sa državnog i entitetskog nivoa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije