Od 2014. do 2020. godine EU izdvojila 530 miliona eura za projekte u BiH

Radiosarajevo.ba
Od 2014. do 2020. godine EU izdvojila 530 miliona eura za projekte u BiH
FOTO: Fena / Godišnji sastank pregleda planiranja i implementacije finansijske podrške koju EU pruža BiH

Evropska unija izdvojila je oko 530 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 2014. do 2020. godine što je čini vodećim donatorom u zemlji, rečeno je na Godišnjem sastanku pregleda planiranja i implementacije finansijske podrške koju EU pruža BiH.

Sastanak, koji je upriličen u srijedu, okupio je predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Evropske unije i država članica EU, te civilnog društva u ulozi posmatrača.

U fokusu rasprave bili su rezultati postignuti u oblastima u kojima EU pruža pomoć poput demokratije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava, konkurentnosti, inovacija i poljoprivrede, ruralnog razvoja, okoliša, energije i transporta, te obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike.

Razgovor je također bio usmjeren na to kako buduće finansiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

U pripremi novog finansijskog paketa za period od 2021. do 2027. godine predstavnici EU su ponovno naglasili da je neophodno da vlasti u BiH nađu adekvatna interna rješenja da bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist bh. građana.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozvane da se više uključe u sve faze ciklusa politika od planiranja, programiranja i provedbe do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije