RAK BiH / Od 1. oktobra nova pravila za pozivanje u fiksnoj telefonskoj mreži u BiH

14. 09. 2017. u 12:07:00 AA

Shares:1

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH obavještava korisnike fiksne telefonske mreže u Bosni Hercegovini da od 1. oktobra 2017. godine stupaju na snagu nova pravila pozivanja u fiksnoj telefonskoj mreži.

Promjena se odnosi samo na pozive unutar iste mrežne grupe, tako će se  umjesto biranja telefonskog broja željenog korisnika birati: nacionalni prefiks (0) uz pozivni broj mrežne grupe kojoj pripada birani korisnik i na kraju telefonski broj biranog korisnika. Ovim će se svi pozivi u okviru fiksne telefonske mreže u BiH obavljati kao da su „međugradski pozivi“, navode iz RAK-a.

Izmjene u načinu biranja korisnika u fiksnoj telefonskoj mreži nužno su uvedene u svrhu povećanja kapaciteta geografskih brojeva u telefonskoj mreži BiH.

Vijeće RAK-a na redovnoj sjednici održanoj 22. septembra 2016. godine usvojilo je Pravilo o izmjenama pravila o planu brojeva za telefonske usluge u BiH i Pravilo o izmjenama i dopuni pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH, po osnovu kojeg se navedena izmjena primjenjuje.

Za sve eventualne nejasnoće u primjeni novog načina biranja, korisnici se mogu obratiti operatorima putem besplatnih telefona za podršku, istaknuli su iz RAK-a.

NEMA KOMENTARA