Očišćena spomen-ploča ubijenim Bošnjacima na igralištu ispred škole

AA
Očišćena spomen-ploča ubijenim Bošnjacima na igralištu ispred škole
Spomen-obilježje na igralištu ispred Prve osnovne škole u Srebrenici, koje je podignuto u sjećanje na 74 Bošnjaka koji su ubijeni 12. aprila 1993. godine, kada je i više od 100 ljudi ranjeno, prije nekoliko dana je osvanulo išarano grafitima. 

Bošnjački predstavnici su osudili skrnavljenje spomen-ploče, a danas su zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković očistili spomenik.

"Nakon što smo saznali da je oskrnavljena spomen-ploča ispred srednje i osnovne škole podignuta u sjećanje na ubijene civile na igralištu 1993. godine mi smo došli i očistili ploču, te je vratili u prvobitno stanje. Ovo je poruka i nama, ali i svima drugima kako konkretno djelovati", kaže Tabaković koji smatra da se skrnavljenjem spomen-ploča dižu nepotrebne tenzije i vrijeđaju žrtve.

Tabaković poručuje da ovakve stvari ne treba raditi.

"Ko god da nešto uradi, ploče će biti popravljene. Uvijek će se neko naći da popravi oskrnavljeno. Ne smijemo skrnaviti i time slati lošu poruku iz Srebrenice, treba pustiti ljude da dostojanstveno tuguju u svome bolu, a ne udarati im na žive rane",  priča Tabaković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije