Očajnički čin: Bubrežni bolesnici u znak protesta isključuju se s dijalize

N. K.
Očajnički čin: Bubrežni bolesnici u znak protesta isključuju se s dijalize
Facebook / Dijaliza/Ilustracija
Bubrežni bolesnici u Federaciji BiH, donijeli su odluku da krajem mjeseca oktobra, kao znak protesta prema nadležnim bh. institucijama isključe dijalizne aparate, kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se susreću.
"U BiH se izvrši 20 do 25 transplantacija, većinom bubrega i nešto malo jetre u toku jedne godine. Kao udruženje na federalnom nivou, predložili smo izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, međutim, i ako je taj prijedlog izmjene i dopune prošao i Dom naroda i Zastupnički dom u formi nacrta, nikada nije došao na dnevni red Zastupničkog doma", kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, u FBiH se nalazi skoro 2.000 osoba  koji su na dijalizi.

"Poražavajuće je da mnogi od bubrežnih pacijenata koji su na dijalizi, ne dočekaju transplaticju upravo zbog toga što parlamentarci još nikada nisu izvršili izmjene i dopune Zakona o transplataciji organa i tkiva u FBiH", ističe Žuljević.

Operacija_Operaciona_Sala_Hirurzi_Doktori_Ilustracija_FB.jpg - undefined
Ovo je upravo glavni razlog zbog čega će se bubrežni bolesnici 25. i 26. oktobra, kao vid upozorenja nadležnim, isključiti s dijalize u KS-u, ZDK-u, HNK-u, te u četiri općine TK-a.

"U FBiH postoji lista čekanja za transplantaciju, ali je ona nepotpuna i neažurna. Zapravo, kada je federalna lista čekanja u pitanju, riječ je o spajanju tzv. tuzlanske i tzv. sarajevske liste tako da su pacijenti iz drugih dijaliznih centara u Federaciji prilično marginalizirani jer se obrade pacijenata ne rade ili se rade jako malo pa je zbog toga na listi čekanja samo 200 bubrežnih bolesnika, a trebalo bi ih biti gotovo 700 i oko 20-ak jetrenih, a za srce i ostale organe liste i podaci ne postoje", dodaje on.

Tomislav_Zuljevic_FB.jpg - undefined

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH

Najgora situacija je u Gračanici, gdje djeluje Regionalni centar za dijalizu, i u kojem je prema statističkim podacima zabilježen najveći stepen smrtnosti bubrežnih bolesnika.

"Uslovi u Regionalnom centru za dijalizu u Gračanici su katastrofalni. Naime, pacijenti iz Doboj Istoka, Gradačca, Gračanice i  Srebrenika koji se ovdje pomoću aparata održavaju u životu borave u neuslovnim prostorija, a poražavajuća informacija je da su priključeni na aparate koji su stari i do 15 godina, iako im je vijek rada pet godina", govori za Radiosarajevo.ba Hasib Ibrahimović predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika u Gračanici.

Pacijenti, kako naglašava, dolaze na dijalizu u uslovima koji nisu primjereni radu bilo koje zdravstvene ustanove, te dodaje da ih je sve vrijeme držala nada da će se njihov problem riješiti i da će biti u mogućnosti dobiti organe te krenuti u normalan život.

No, kako ističe, sad je ta nada umrla i pacijenti su u očaju, te su odlučni da istraju u svojim zahtjevima koje su postavili pred federalne parlamentarce, a kako nam Hasib Ibrahimović reče, najavljeni protesti 25. iI 26. oktobra su samo prvi upozoravajući čin.

"Ako se u narednih šest mjeseci nešto ne riješi, mnogi bubrežni pacijenti su spremni da potpuno prestanu sa dijalizom, i svoj život stave na kocku jer nemaju drugog izlaza u ovoj dugogodišnjoj agoniji“, ističe Hasib Ibrahimović predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika u Gračanici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije