Objavljena prognoza za ostatak zime: Evo kakvo nas vrijeme čeka na početku 2020.

Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza za ostatak zime: Evo kakvo nas vrijeme čeka na početku 2020.
Foto: Screenshot / Meteoservis Severe Weather Europe objavio je prognozu za preostale mjesece zime

Decembar, prvi mjesec zime, bliži se kraju te nam ostaju još dva puna zimska mjeseca.

Meteoservis Severe Weather Europe objavio je prognozu za preostale mjesece zime, koja se bazira na najnovijim dugoročnim modelima prognoze.

Podsjećaju kako je decembar do sada imao zanimljivo vrijeme. Sjeverni Atlantik, sjever Europe kao i Kanada su bili pod niskim pritiskom što je dovelo do viših temperatura od prosjeka diljem Euroazije i u kontinentalnom SAD-u.

Ipak, za dijelove Kanade i sjeverne dijelove SAD-a bilo je i hladnijih dana.

Do kraja decembra ostalo nam je manje od dvije sednice, a to vrijeme će, piše Severe Weather Europe, biti dinamično.

Naime, visoki pritisak zraka i polarni vrtlog će donijeti niske temperature Aljasci dok će Europa i dalje ostati toplija od prosjeka. Tek će dio hladnog zraka prijeći preko središnjih i jugoistočnih dijelova Europe.

Podsjećaju i kako je posljednji ECMWF-ov dugoročni model za decembar bio prilično tačan te kako je tačno predvidio uzorak pritiska i visoke temperature.

Kada se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020. valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na decembar. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD-u posebno na istočnoj obali. To će pak uvjetovati niži val na sjeveru Atlantika što će pak Europi donijeti blažu zimu.

Kada se radi o februaru, vrijeme će biti slično, bez jače zime za Europu, prenosi Index.hr.

Ali to ne znači da zime neće biti, nego da neće biti uvjeta za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi.

U skladu s time, očekuje se manje snijega širom Europe, s iznimkom sjeverne i sjeveroistočne Europe. Više padavina će biti i na području Alpa. Do toga će doći zbog pritiska zraka koji će zapadnom dijelu kontinenta donijeti blaže temperature ali i više vlage.

Kada govorimo o modelima prognoza važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se usporede, prikazuju jako sličnu prognozu, javlja Severe Weather Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije