Objavljena dugoročna prognoza za BiH i Balkan, poznato šta nas očekuje u proljeće

Radiosarajevo.ba
Objavljena dugoročna prognoza za BiH i Balkan, poznato šta nas očekuje u proljeće
Foto: AccuWeather / "Accuweather" također navodi da BiH i regiju generalno očekuje proljeće s manje padavina od prosjeka

Istočna Europa, uključujući Bosnu i Hercegovinu i ostale države Balkana, najduže će čekati na dolazak proljetnih temperature, budući da će se hladan zrak zadržati nad tim područjima u prvom dijelu proljeća, a moglo bi biti i snijega.

To je dugoročna prognoza koju je meteo portal "AccuWeathera" objavio za Europu, dodajući da će vrijeme narednih sedmica na Balkanu biti natprosječno topla.


"Zimska hladnoća također će se zadržati na Balkanskom poluostrvu tokom marta, a moguć je i proljetni snijeg. Visok pritisak nad zapadnom Europom omogućit će hladnom zraku iz Rusije da filtrira sve do južnog Balkana", navode meteorolozi "AccuWeathera".

Ovaj portal je dodao da se u aprilu i maju, zbog otapanja snijega, moguće prijetnje i opasnosti od poplava.

"Accuweather" također navodi da BiH i regiju generalno očekuje proljeće s manje padavina od prosjeka.

Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa "AccuWeathera", u mnoge dijelove Europe stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima zadržati dosta duže.

Prema prognozi ovog meteo portala, svi koji žele pobjeći od zime - morat će se uputiti na područje zapadne Europe, gdje će tokom proljeća preovladavati umjerene temperature.

Ako planirate da idete na odmor najbolja opcija su Španija, Portugal i jug Francuske, gdje se očekuju nadprosječno visoke temperature i vrijeme sa manje padavina.

Meteorolozi "AccuWeathera" navode da će u martu posebno topli biti Pariz, Nantes i Lyon, gdje će već u aprilu temperatura iznositi do 27 stepeni.

S druge strane, loše vijesti stižu za stanovnike britanskog ostrva i Skandinavije te dijelova sjeverne Europe, gdje će proljeće obilježiti obilne kiše, navodi se u prognozi "AccuWeathera".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije