Pročitajte šta je nakon hapšenja izjavio osumnjičeni u slučaju David Dragičević

Radiosarajevo.ba
Pročitajte šta je nakon hapšenja izjavio osumnjičeni u slučaju David Dragičević
Foto: Buka / Alen Kukić (u ćošku desno)
U Banja Luci je uhapšen Alen Kukić (36) zbog sumnje da je manipulirao dokazima u slučaju ubistva mladića Davida Dragičevića.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva ovog grada, Kukiću je određen pritvor, a terete ga  da je "manipulirao snimcima sa objekta MK, a koji se nalazi u ulici Velibora Janjetovića Janje".

Uhapšen jedan od saučesnika u prikrivanju ubistva Davida Dragičevića

Kukić i njegov advokat tokom saslušanja odbacili su ove navode i tvrde da je snimke skidao na zahtjev policijskih inspektora.

Podsjećanja radi, radi se o snimcima koji prikazuju osobu koja je navodno opljačkala kuću Đorđa Rađena, koji je optužio Davida Dragičevića da mu je opljačkao kuću, 18.marta ove godine u noći kada je David nestao. Obitelj i advokatski tim porodice Dragičević ovo kategorički odbijaju te navode kako je sve izrežirano.

Inače, Duško Tomić, član advokatskog tima Davora Dragičevića, Davidovog oca, kazao je za Oslobođenje kako je Kukić je diplomirani inžinjer elektrotehnike, navodno zaposlen u m:telu. "On je višegodišnji saradnik policije, visokopovjerljivi čovjek. Kada je SIPA nabavila prislušne uređanje, praćenje ljudi više se nije obavljalo preko BH Telecoma i Eroneta, dok je Kukić to i dalje nastavio raditi za MUP RS-a kada su u pitanju korisnici m:tela", izjavio je Tomić.

"Poznajem ga"

A, novinar Slobodan Vasković - koji intenzivno prati slučaj ubistva Davida Dragičevića i o tome prvi objavljuje detalje i dokumente iz policije - objavio je na svom blogu i Zapisnik o saslušanju Alena Kukića.

Zapisnik je nastao jučer, a Kukić na samom početku izjave navodi kako Đorđa Rađena poznaje od 2002. godine, jer stanuje preko puta njega, te da su u dobrim komšijskim odnosima.

Pročitajte neke od izjava Alena Kukića:

"Đorđe Rađen me je pitao da li išta vidio ili čuo, jer je kod njega opljačkana kuća. Rekao sam da ništa nisam vidio iako sam oko 03:00 izašao na terasu svoje kuće, da provjerim stanje u svojoj kući povodom poplave, ako se začepi šaht. Nakon toga sam mu rekao da ode kod komšije Savanovića, da vidi kod njega, jer on drži apartmane i ima kamere. Istog dana poslije podne ili predveče ponovo je došao Rađen kod mene da bi smo zajedno otišli do Vujadina Savanović, da zajedno pogledamo snimke sa video nadzora, ne bismo li identifikovali pljačkaša. Na snimcima ga niko od nas nije prepoznao", piše u zapisniku.

Alen Kukić navodi kako je Rađen od njega tražio da skine snimke.

"Rađen me je pitao da li ću moći skinuti snimke sa apartmana "Vesto" jer mi je iste policija tražila i ako sam u mogućnosti da ih nabavim i to za period za zadnja 24 sata u odnosu na pljačku", piše u zapisniku.

U dokumentu se navodi kako je Kukić izjavio da mu se 25. marta 2018. ponovo obratio Rađen sa informacijom da postoje snimci koje su zabilježile kamere na "MK servisu"te da su ga iz policije zvali da su identifikovali pljačkaša i da im hitno donese snimke sutra ujutro.

"Sadržaj sa dvije kamere sam skidao, kod "MK Servisa" i sav sadržaj sam prenio na stick. Kada sam sadržaj iz video nadzora prenio na desktop, nakon toga sa desktopa na USB, nakon toga Rađen me pitao da li mogu obrisati te fajlove sa desktopa, ja sam rekao da može i on je tražio da ih izbrišem i ja sam to izbrisao", piše u zapisniku.

"Sadržaj koji sam prenio sa video nadzora na USB ostao je kod mene, i on je faktički uništen u kamerama video nadzora i tamo se više ne može reproduktovati. Taj USB na koji sam presnimio fajl ja nikad nisam dao Đorđu Rađenu", stoji u zapisniku.

Mistično i sumnjivo

"27. marta 2018. godine otišao sam do vlasnika MK, Milana Dakića da porazgovaramo o situaciju u ulici o pljački", navodi se u zapisniku, a na pitanje policijskih službenika zbog čega se interesovao o pljački Kukić je odgovorio:

"Prvenstveno sam bio zainteresovan zbog sigurnosti moje djece, jer je na isti način neko mogao ući i u moju kuću, koja često ostane otključana navečer, te povrijediti ili ubiti nekoga. Nakon toga sam se još više zainteresovao jer su mi bile nelogične stvari oko same pljačke", piše u zapisniku.

U zapisniku se navodi da je Kukić planirao da napravi sigurnosne kopije snimaka sa video nadzora.

"Moj motiv je bio što sam primjetio da policija bahato odrađuje svoj posao, te da oni nisu došli da izuzmu video nadzor nakon same pljačke, a nakon pronalaska tijela i povezivanja sa pljačkom su dolazili da izuzmu samo fajlove od interesa. Prvi put samo lice, a drugi put pet sati", stoji u zapisniku.

Kukić je još dodao kako mu je sve oko pljačke bilo mistično i sumnjivo.

Cijeli zapisnik možete pogledati na blogu Slobodana Vaskovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije