BiH / Obilježena godišnjica stradanje u selu Uzdol

14. 09. 2018. u 13:00:00 Fena

Shares:36

U selu Uzdol, u općini Prozor/Rama, u petak je obilježena 25. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, na Memorijalnom groblju u Uzdolu misu zadušnicu predvodi je biskup Vojnog ordinarijata BiH, mons. Tomo Vukšić.

Vukšić je u svojoj propovijedi kazao kako je obveza svakog vjernika da se molitvom i sjećanjem prisjeti svih nevino stradalih, a od mjerodavnih institucija zatražio je da ustraju na provođenju zakona i pravde.

"Prošlost živi kroz sjećanje i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade",  poručio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Komemoraciji u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te predstavnici općinskih, županijskih, entitetskih i državnih vlasti, među kojima član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Zločin u Uzdolu dogodio se 14. rujna 1993. godine kada je u napadu Armije BiH ubijana 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Protiv generala Armije BiH Sefera Halilovića u Haagu se vodio proces po zapovjednoj odgovornosti za taj zločin. Halilović je pravomoćno oslobođen krivnje, a procesuiranje odgovornih prebačeno je na domaće pravosuđe.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH.

U Uzdolu je prije rata živjelo oko 2500 stanovnika, dok ih je danas oko 350, mahom osoba starije životne dobe.

NEMA KOMENTARA