Obilježena 27. godišnjica osnivanja Teritorijalne odbrane Republike BiH

Fena
Obilježena 27. godišnjica osnivanja Teritorijalne odbrane Republike BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Svečana akademija

Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine (TORBiH) kao nezaobilazan državotvorni faktor bila je jedina legalna i legitimna oružana sila u zemlji početkom aprila 1992. godine koja je onda okupila sve probosanske, patriotske snage u organiziranom otporu agresiji na Bosnu i Jercegovinu, odlučne da odbrane neozavisnost i cjelovitost države.

Istaknuto je to danas na akademiji, upriličenoj u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH u povodu obilježavanja 27. godišnjice ustroja TORBiH, uz podsjećanje da je Predsjedništvo RBiH 8. aprila 1992. godine donijelo Odluku o formiranju Štaba TORBiH, čime je, ujedno, ukinut Štab TO bivše SRBiH.

Na historijat, ustrojstvo, ulogu i organizaciju TORBiH u vanrednim ratnim uvjetima podsjetio je u prigodnom obraćanju predsjednik Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije TO Fadil Alihodžić, potcrtavajući značaj stavljanja u funkciju tog oblika organiziranja, nasuprot ciljevima projektanata agresije na BiH i njihovim nastojanjima da plan razbijanja BiH realiziraju pod plaštom 'građanskog rata'.

U tom je kontekstu, ocijenio strateški značajnom Odluku Predsjedništva RBiH od 9. aprila, kojom su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do ustroja Armije RBiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, kako je to bilo zamišljeno u vrhu bivše JNA i marionetskom režimu, oličenom u Slobodanu Miloševiću.

"TORBiH je bila legitiman i važan segment očuvanja državotvornosti Bosne i Hercegovine, ali ne smijemo zaboraviti u određenom vremenu doprinos i zaslugu svih patriota i unutar Patriotske lige , Zelenih beretki, Policije i drugih sastava koji su se odlučno oduprli prvom udaru snaga agresora - kazao je Alihodžić, navodeći kako je tada demonstrirana lojalnost, jedinstvo i odlučnost u borbi za očuvanje i odbranu BiH.

Između ostalih, sudionike akademije pozdravio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, istaknuvši neophodnost njegovanja tradicija i vrijednosti na kojima je temeljena odbrana RBiH.

Istovremeno, naglasio je važnost sjećanja na te historijske događaje, koji nikada ne smiju biti zaboravljeni, kao i važnost educiranja mladih generacija, kako se zlo s kojim je BiH bila suočena više nikada i nikome ne bi ponovilo, te kako bi se sačuvali mir, sloboda i nezavisnost.

Čestitke u povodu 27. godišnjice TORBiH uputili su i Kadrija Škrielj uime Patriotske lige, Ragib Hodžić, ratni načelnik uniformisane policije tadašnjeg SUP-a Sarajeva, Muhamed Švrakić uime Udruženja 'Zelene beretke', te brojni drugi.

U osvrtu na aktuelno stanje, ocijenjeno je kako je BiH već duže vriejme taoc destrukcije izvana i samodestrukcije iznutra o čemu, između ostalog, svjedoče najnovija postrojavanja fašističkih formacija, oličenih u ideologiji Draže Mihailovića i pokušaji revitaliziranja paradržavne tvorevine tzv. 'Herceg Bosne'.

U vezi s tim, sa skupa je poručeno da jedinstvo bh. branitelja nikada i ničim neće biti poljuljano, te da su i nadalje spremni i odlučni čuvati ono za što su se nesebično žrtvovali i što su uz velike žrtve odbranili - nezavisnost, cjelovitost i suvrenitet BiH, kao i ravnopravnost svih njenih građana i naroda.

Istovremeno, upućen je poziv svim patriotima, dobronamjernim građanima BiH da se suprotstave širenju nepovjerenja, mržnje, fašizma i destrukcije i da svi skupa budu dio rješenja na dobrobit svih, a kako bi se, konačno, odblokirao veliki ljudski i ekonomski potencijal u BiH i zaustavio odlazak mladih te otklonile posljedice iracionalnih politika u BiH i njenom okruženju.

"Država Bosna i Hercegovina jača je od svih njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja i njena snaga ogleda se u odlučnoj i časnoj odbrani svih principa i vrijednosti koji su se našli na udaru u razdoblju 1992-1995", poručili su, između ostalog, sudionici skupa.

Svečana akademija je bila i prilika za dodjelu najvišeg priznanja - Zlatne plakete Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije TO, istaknutim pojedincima koji su dali nemejrljiv doprinos odbrani i izgradnji države BiH.

Zlatna plaketa Udruženja uručena je prvom predsjedniku Skupštine RBiH Miru Lazoviću, brigadiru Ismetu Salčinoviću i pukovniku Seadu Spahoviću.

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice ustroja Teritorijalne odbrane RBiH danas je delegacija Udruženja koje baštini tradicije TORBiH položila cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na mezarju "Kovači", Spomen-obilježju "Vječna vatra", groblju "Stadion" i kod Alipašine džamije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije