Prošlo je 13 godina od smrti Alije Izetbegovića

N. K.
Prošlo je 13 godina od smrti Alije Izetbegovića
Brojne delegacije i pojedinci povodom 13. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, položili su danas cvijeće na njegov mezar u mezarju Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu.

Cvijeće su, između ostalih, položile delegacije predstavničkih domova FBiH i BiH, ambasada Turske, Irana i Palestine, boračkih udruženja te brojne organizacione jedinice Stranke demokratske akcije BiH.

Kćerka Alije Izetbegovića Lejla Akšamija podsjetila je kako je njen otac imao ogromno iskustvo i kao otac troje djece, čovjek koji je vodio poduzeće, čovjek koji je bio u zatvoru te čovjek koji je imao zadatak braniti BiH za vrijeme agresije.

"Možda mi više svaki drugi dan padne na Alija Izetbegović kao otac i kao državnik. Svaki dan pomislim šta bi on rekao na neki moj postupak i odluku. Bio je jak autoritet, ali neobičan čovjek, davao je slobodu svjesno riskirajući da napravimo grešku. On nije sputavao slobodu, bio je demokrata i u kući. Principi koje je on imao bili su prisutni, ali nisu nas stezali kao ličnosti, uspjeli smo se sve troje: i Bakir i Sabina i ja naći u svom svijetu, svom poslu kao slobodni ljudi, to je čovjek koji je bio istinski vjernik i slobodouman čovjek, krasila ga je skromnost i hrabrost", naglasila je Akšamija.

Generacije koje dolaze trebaju iščitavati djela koja je za sobom ostavio Izetbegović, rekao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

"Alija Izetbegović je čovjek koji obilježio je modernu historiju BiH i jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti BiH od njenog osnivanja. Alija Izetbegović vodio je BiH mudro, istrajao je u nakani da BiH bude suverena, nezavisna i demokratska. Njegovo životno djelo treba biti primjer generacijama, da iščitavaju njegova djela. Pamtim ga po mnogo čemu, to su njegova znanja, iskustvo, pamet, strpljenje, sve ono što krasi velike ljude", rekao je Zukić.

"Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović je svojom politikom ukazivao da se moramo boriti za ravnopravnost svih građana BiH, te je svojom politikom u tom pravcu djelovao. U najtežim trenucima za BiH, on je stao na čelu Armije RBiH i ono što je stalno propagirao jeste da se mora štiti nejač, stariji ljudi, te posebno da se ne smiju rušiti vjerski objekti drugih religija te da u takvom pravcu moramo graditi našu zemlju“, rekao je Adil Osmanović potpredsjednik SDA.

U organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" večeras će u sarajevskoj Vijećnici biti održana i prigodna akademija.

Alija Izetbegović je rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu, ali se 1928. porodica Izetbegović seli iz Bosanskog Šamca u Sarajevo, gdje Izetbegović završava mušku realnu gimnaziju.

Zbog političkog djelovanja komunistički režim ga je prvi put osudio 1946. godine na tri godine zatvora. Po izlasku iz zatvora Izetbegović je diplomirao pravo.

Po drugi put je osuđen na čuvenom sarajevskom procesu muslimanskim intelektualcima 1983. godine, ovaj put na 14 godina zatvora, ali je pušten 1988. godine kada već dolazi do erodiranja komunističkog sistema.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1990. godine Izetbegović je izabran za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iz zdravstvenih razloga, u oktobru 2000. godine podnio je ostavku na mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Za svoj politički rad dobio je niz priznanja, uključujući medalje Centra za demokratiju iz Washingtona (SAD), titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira istanbulskog Marmara univerziteta, prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Crans Montani...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije