Obilježena 13. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Fena
Obilježena 13. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog
Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu kod Mostara u nedjelju je obilježena 13. godišnjica od pogibije makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog.

Makedonski predsjednik je zajedno sa saradnicima i članovima posade stradao 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Vijence su, uz predstavnike makedonske i bh. vlasti položili i predstavnici Skupštine HNŽ-a, Grada Mostara, diplomatskog hora u BiH, te makedonskih udruženja koja koja djeluju na području BiH.

Prisjećajući se Trajkovskog, zamjenik makedonskog ministra za ekonomiju Hristijan Delev kazao je kako je Boris Trajkovisk želio graditi mostove u regiji te da je bio osoba čijeg će se lika i djela svi uvijek sjećati.

"Bio je čovjek širokih misli. Čovjek koji je mislio ne samo o Makedoniji već o čitavoj regiji. Čovjek koji je imao ideju da ekonomski objedini regiju i dovede građane u ekonomski prosperitet", istaknula je predsjednica Udruženja građana makedonskog porijekla u BiH Emica Niami-Nalbandić te dodala da je Trajkovski bio čovjek otvoren za suradnju i čovjek kojega su svi cijenili. 

"Potrudit ćemo se da ekonomski i svaki drugi odnosi između BiH i Makedonije budu svake godine sve bolji", kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, izrazivši nadu da će most koji spaja, a koji je započeo da gradi Boris Trajkoviski, ostati i za buduća pokoljenja.  

O avionskoj nesreći u kojoj je poginuo makedonski predsjednik do sada su izvršene dvije istrage i objavljena dva izvještaja od dvije komisije.

U oba izvještaja kao razlog pada aviona navodi se pilotska greška i drugi indirektni sustavni propusti.

U avionskoj nesreći koja se dogodila 26. februara 2004. godine poginuli su predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova njegovog izaslanstva, koji su putovali na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Osim Trajkovskog, podinuli su savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanova, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije