Obilježen dan Katara: Raditi na poboljšanju ekonomske saradnje

Radiosarajevo.ba
Obilježen dan Katara: Raditi na poboljšanju ekonomske saradnje
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / U Sarajevu obilježen dan Katara

“Vanjska politika države Katar utemeljena je na miru sigurnosti i stabilnosti saradnji i prijateljstvu između naroda i država svijeta. Prema tome, Država Katar uvijek naglašava da rješavanje sporova treba da se odvija mirnim putem, na temelju dijaloga između strana u sukobu i to se potvrđuje kroz njeno aktivno posredovanje u rješavanju sporova na regionalnom i svjetskom nivou”, kazao je katarski ambasador u BiH Sultan Bin Ali Al - Khater na proslavi Nacionalnog dana Države Katar u Sarajevu.

Kazao je da što se tiče Bosne i Hercegovine, “naši odnosi su snažni prijateljski i bratski i kao takvi nas povezuju od njenog osamostaljenja do danas”.

“Želim čestitati bh. vlastima na uspjehu općih izbora održanih prošlog oktobra sa željom za brzom implementacijom rezultata i formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti u cilju poboljšanja situacije u zemlji”, kazao je Sultan Bin Ali Al - Khater.

Istakao je da Država Katar nastoji povećati obim i kvalitet ekonomske saradnje s BiH radom na povećanju obima trgovinske razmjene koja još nije dosegla razinu naprednih političkih odnosa kao i povećanjem katarskih investicija.

“Raditi ćemo na olakšavanju dolaska katarskih građana, kao i na omogućavanju da posjeduju imovinu u BiH prema sistemu reciprociteta zato što zakon Države Katar omogućava strancima da posjeduju nekretnine”, dodao je Sultan Bin Ali Al – Khater.

Naglasio je da s bh. vlastima radi na povećanju kulturne i obrazovne saradnje kroz rad i implementaciju potpisanih sporazuma, dodajući da će “nastojati uspostaviti sedmicu kulture u obje zemlje kako bi građane upoznali s kulturnom i civilazijskom baštinom”.

Dodao je da se raduje promoviranju bilateralnih odnosa između Države Katar i Bosne i Hercegovine u narednim godinama radi ostvarivanja zadanih ciljeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije