Obilježen Dan Europe na Partizanskom groblju: Obrisi fašizma još postoje u BiH

Fena
Obilježen Dan Europe na Partizanskom groblju: Obrisi fašizma još postoje u BiH
FOTO: Fena / Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe obilježeni u Mostaru

Članovi Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH, predvođeni Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem, obilježili su Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen groblju u Mostaru koje je u završnoj fazi obnove i revitalizacije.

Među brojnim gostima, koji su na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom posjetili taj nacionalni spomenik BiH, bio je i šef izaslanstva Europske unije u Bosni i veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark te predstavnici diplomatskog kora.

"Danas na Dan pobjede nad fašizmom obnova ovog objekta je konačno završena i simbolički se nadam da će ovo biti početak restauracije ideja antifašizma u našem društvu", kazao je premijer Novalić u svom obraćanju.

Današnja svečanost, dodao je, ima posebno težinu u Mostaru - gradu koji je nekada bio simbol antifašističke borbe, a koji je danas, po Novalićevim riječima, postao simbol podjela.

"Čak trećina ovog grada na Neretvi je sudjelovala u narodnooslobodilačkoj borbi i nadam se da će ovo groblje podsjetiti sve Mostarce na vremena jedinstva i da će Partizansko groblje u Mostaru nastaviti spajati umjesto razdvajati", kazao je Novalić.

Obnovom kompleksa Partizanskog groblja iskazana je opredijeljenost da se čuvaju i njeguju najslavnije trenuci povijesti, dodao je Novalić.

Federalni premijer obećao je kako će se nakon obnove Partizanskog groblja u Mostaru, Vlada FBiH posvetiti obnovi drugih povijesnih spomenika na području Federacije BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je borba protiv fašizma borba protiv svih podjela, nacionalnih, vjerskih, ideoloških, koje su bosanskohercegovačkom društvu nametnute izvana.

"To je i borba protiv sve agresivnijih pokušaja historijskog revizionizma, ali i odnos prema našem antifašističkom naslijeđu, kao jednom od najvažnijih civilizacijskih tekovina", poručio je Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, na idejama antifašizma mora se insistirati i u današnje vrijeme.

"Događaji iz nedavne prošlosti, ali i naša svakodnevnica, potvrđuju, nažalost, da elementi diskriminacije koja graniči s obrisima fašizma postoje u bh. društvu, manje ili više prikriveni, i zbog toga, i to želim posebno naglasiti, prihvaćanje europskih i civilizacijskih vrijednosti i jačanje ideje antifašizma mora biti imperativ svima nama", poručio je Zvizdić.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je Dan Europe praznik koji je u suštini okrenut budućnosti, ali se na taj dan valja podsjetiti i na prošlost u kojoj su mnogi, žene i muškarci, izgubili živote.

"Nadam se da su upravo vrijednosti Schumanove deklaracije u kojoj se govori o jednakosti i uvažavanju ljudskih prava i spremnosti na međusobnu suradnju, utkane i u ovaj spomenik", kazao je Wigemark.

Partizansko spomen-obilježje podignuto je borcima antifašističkog rata. Projekt je uradio Bogdan Bogdanović 1959. godine, a sama izgradnja kompleksa završena je 1965.

Partizansko spomen-obilježje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije