Dan civilne zaštite FBiH: Oni su naši heroji!

H. A.
Dan civilne zaštite FBiH: Oni su naši heroji!
Na bezuvjetnu pomoć pripadnika Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ), u slučaju prirodnih ili neprirodnih nepogoda, građani uvijek mogu računati.

Oni riskiraju svoje živote kako bi spasili druge. Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite FBiH obilježava se 1. marta. Tim povodom danas su se u prostorijama Općine Novi Grad spomenuti svi heroji naših gradova.

Nakon himne Bosne i Hercegovine, poruku i čestitku poslao je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

"Na osnovu naših planova i svega što smo radili, situacija je mnogo bolja, mnogo smo efikasniji. Uspjeli smo sve naše ljude osposobiti da odgovore na nesreće, isto tako s našim partnerima uspjeli smo i opremiti naše timove", poručio je Solak, te dodao da i dalje se treba raditi na jačanju u pojedinim općinama i kantonima, te nastaviti pozitivni trend u radu.

Ministrica i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Miličević prvo je čestitala ovaj dan, uz želju da u svim budućim godinama se što bolje sprema Civilna zaštita, ali da što manje intervencija imaju. 

"Sredstva su raspoređena za nabavku, za rezerve... No, posljednje poplave 2014. godine su pokazale da mi bez obzira na sve, sva izdvajanja, to nije dovoljno ni blizu naspram drugih zemalja. Mi još uvijek raspolažemo solidnim sredstvima i pokušavamo koordinirati aktivnosti, ali mislim da imamo dobre ljude i u ovom trenutku smo sigurno mnogo spremniji odgovoriti svim izazovima nego prije dvije godine", istaknula je Miličević.

U okviru svečanosti pojedincima i kolektivima, pravnim licima, društvenim i drugim organizacijama i udruženjima, uručena su priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2016. godine.

Na platou ispred glavnog ulaza u zgradu Općine Novi Grad Sarajevo izložen je i dio opreme koju timovi Federalne uprave civilne zaštite koriste u akcijama zaštite i spašavanja i operacijama deminiranja.

"Riskirate svoje živote, ali zato u kriznim situacija spasite mnoge"

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović uputio je čestitku svim pripadnicima civilne zaštite, kao i današnjim dobitnicima priznanja i nagrada.

„Svakodnevno se susrećete s velikim izazovima i opasnostima prilikom rada na zaštiti i spašavanju naših građana. Riskirate svoje živote, ali zato u kriznim situacija spasite mnoge, te zbog toga zaslužujete najiskrenije čestitke i podršku. Hvala vam što ste uz građane naše zemlje, i još jednom vam svima upućujem iskrene čestitke sa željom da u daljem radu odgovorno i uspješno obavite sve zadatke koji budu pred vama“, poručio je Dunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije