Obilježavanje 25. godišnjice Armije RBiH: Očuvati mir koji je skupo plaćen

Anadolija
Obilježavanje 25. godišnjice Armije RBiH: Očuvati mir koji je skupo plaćen
Postrojavanjem počasne jedince Oružanih snaga BiH koje je vodio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, počela je centralna ceremonija obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Danas se obilježava i 12. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH. Izetbegović je u svom obraćanju, tokom ceremonije, naglasio da je neophodno očuvati mir, koji je skupo plaćen, životima i krvlju najboljih sinova zemlje.

“Čestitam svim pripadnicima Armije RBiH i svim patriotima BiH ovaj dan. Armija R BiH nije bila velika po brojnosti i veličini, ali je bila velika po ciljevima i vrijednostima za koje se borila i izborila. U uslovima potpune logističke blokade, odvojenosti od ostatka svijeta, embarga na uvoz oružja, napadnuta od udruženog daleko moćnijeg agresora, ta armija je na čuđenje prijatelja i neprijatelja rasla i pretvorila se u dominantnu vojnu silu u BiH“, kazao je Izetbegović i nastavio:

“Uspostavila je balans, spasila narod od daljeg stradanja, genocida, etničkog čišćenja, a zatim drugu polovinu rata provela isključivo u inicijativi. Ona je uspostavljajući balans stalnom inicijativom, koja je na kraju zaustavljena prijetnjama NATO-a, ustvari izborila poziciju za naš pregovarački tim i izborila da se u Daytonu postigne mirovni sporazum, a time i mir u BiH. Uvijek je sačuvala kakav-takav multietnički sastav. Bila je pretežno sastavljena od Bošnjaka, ali je uvijek u njoj bilo predstavnika drugih naroda. Borila se za svete ciljeve, za jednakost ljudi, za slobodu, za ravnopravnost na svakom pedlju ove zemlje“.

Centralnoj svečanosti, koja je održana u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, prisustvovali su i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, te brojni drugi predstavnici vlasti sa svih nivoa.

Obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH počelo je jučer odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Tim povodom su brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije, nakon intoniranja himne BiH, položili cvijeće na spomen-mezarje Kovači.

U sklopu vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH hatma-dovu proučili su učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije