NY Times piše o slučaju Potkivanje: Vijest o Tegeltiji obišla svijet

Radiosarajevo.ba
NY Times piše o slučaju Potkivanje: Vijest o Tegeltiji obišla svijet
Foto: Screenshot / Milan Tegeltija

Vijest o "aferi Potkivanje" u koju je umiješan Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a obišla je svijet, a o ovom slučaju pisao je i New York Times.

Žurnal objavio video snimak afere "potkivanje" u kojem se vidi Milan Tegeltija

"Bosanci su protestovali u srijedu ispred pravosudnih institucija nakon što je u javnost dospio snimak na kojem se vidi prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija kako po svemu sudeći uzima mito i to preko posrednika koji je policajac", započinje tekst NYT.

Napomenuli su u Timesu da se u Sarajevu skupilo nekoliko stotina Bosanaca i Hercegovaca i da su tražili ostavku Milana Tegeltije, ali i kompletnog VSTV-a. Opisan je susret Milana Tegeltije i Nermina Aleševića kojem je posredovao policajac Marko Pandža.

"Tegeltija je snimljen kako pita biznismena da imenuje tužioca i kako obećava da će 'pogledati' slučaj", piše NY Times.

Opisan je i razgovor Pandže i Aleševića nakon susreta sa Tegeltijom kada je biznismen dao 2.000 KM policajcu Pandži.

"I dok je Tužilaštvo BiH otvorilo slučaj, postoji sumnja da će sudije i tužioci voditi slučaj nepristrasno, s obzirom na to da njihovi poslovi ovise o Tegeltiji", navodi Times.

Times navodi kako je VSTV osnovan 2004. godine pod supervizijom Međunarodne zajednice, a njegov posao je da u izuzetno koruptivnoj zemlji održi profesionalan pravosudni sistem koji neće biti pod utjecajem politike. Ipak javnost sumnja da je pravosuđe u BiH po utjecajem politike, posebno nakon nedavnih odgoda imenovanje tužioca, kao i ubrzanog imenovanja onih koji su bliski određenim političkim opcijama.

Napomenuto je i da su diplomate u Bosni i Hercegovini uputile pismo u kojem je izražena zabrinutost zbog navedenih dešavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije