NVO ponovo pita vlast: Gdje se odlaže mulj koji nastaje na kolektorima u Mostaru

Radiosarajevo.ba
NVO ponovo pita vlast: Gdje se odlaže mulj koji nastaje na kolektorima u Mostaru
Foto: Pravonagrad.ba / Opasni mulj u Mostaru

Predstavnici Udruženja Futura Husein Oručević i Marin Bago su danas ponovo upozorili na mulj za koji tvrde da sadrži kancerogene materije, a koji nastaje na novoizgrađenim prečistačima za otpadne vode u Mostaru, piše portal Bljesak.

Tvrdnju da je mulj opasan po radnike na kolektorima i stanovnike ovog grada su argumentirali elaboratom za koji su kazali da je naručila lokalna vlast, a da ga je izradio Građevinski fakultet u Mostaru.

Naglasili su da je alaborat urađen još u maju ove godine, ali da ga do danas Grad Mostar nije predstavio javnosti. Pri tome su istakli da je za njega izdvojeno šest hiljada maraka.

Ponovo su poručili vlasti da odgovore gdje se ovaj mulj odlaže, ako se to ne čini na mostarskoj deponiji Uborak. Ova i druge pojedine nevladine organizacije tvrde da u mulju nalazi i materija piralen koja je iznimno otrovna.

Prisustvo te materije je nedavno potvrđeno u krugu industrijske zone Incel u Banjoj Luci. Analiza je pokazal da krv nekoliko radnika firme BC Metal sadrži ovu materiju u prekomjerenim količinama. BC Metal je smješten na lokaciji gdje se nekada nalazio Incel.

U toku prošlog mjeseca su Mostarci koji žive u blizini deponije 'Uborak' protestovali zahtjevajući da se onemogući odlaganje otpada sa kolektora odnosno da se otpad odlaže na odgovarajući način. Tvrde da je deponija opasna po njihovo zdravlje. Protest je okončan dogovorom s lokalnom vlašću da se mulj koji nastaje na prečistačima vode više tu ne odlaže. Nije poznato gdje se trenutno odlaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije