Nusreta Sivac s lordom Ahmadom, specijalnim predstavnikom britanske premijerke

Radiosarajevo.ba
Nusreta Sivac s lordom Ahmadom, specijalnim predstavnikom britanske premijerke

Ministar za Commonwealth i Ujedinjene narode u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova Tariq Mahmood Ahmad, poznat i kao Lord Ahmad od Wimbledona, inače i specijalni predstavnik britanske premijerke Therese May za spriječavanje seksualnog nasilja u konfliktima, susreo se danas u Londonu sa Nusretom Sivac, predstavnicom Udruženja žena BiH - Inicijativa Srcem do mira.

Piše: Faruk Vele

Sivac je aktivistica za prava žrtava silovanja i drugih zločina, te bivša sutkinja u Prijedoru, a u Lonodnu boravi u organizaciji Remembering Srebrenica.

Tokom genocida i etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini bila je zatočena u logoru Omarska u Prijedoru, gdje je, kao i drugi prijedorski intelektualaci i građani, uglavnom Bošnjaci i Hrvati,preživjela užasne torture.

Tokom susreta sa visokim zvaničnikom, Sivac je naglasila pitanje negiranje genocida u BiH, važnost kažnjavanja ratnih zločina, uključujući i zločine silovanja, kao i izgradnje memorijalnog centra u Velikoj Britaniji, gdje bi buduće generacije izučavale najveće zločine u Evropi na kraju 20. stoljeća.

Lord Ahmed je istakao predanost britanske vlade da obilježava godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, odnosno da radi na spriječavanje seksualnog nasilja. Velikim brojem prigodnih manifestacija diljem Velike Britanije i ove godine se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici.

Događaj se održava uz podršku organizacije Sjećanje na Srebrenicu (Remembering Srebrenica). Tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu od 8. od 15. jula, čak 1.200 volontera iz lokalnih zajednica organizirat će komemoracije pod pokroviteljstvom navedene organizacije. Velika Britanija je domaćin najvećoj komemoraciji na svijetu posvećenoj Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije