Sjećanje na šest strijeljanih Srebreničana: Pravde nema, niti će je ikada biti

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na šest strijeljanih Srebreničana: Pravde nema, niti će je ikada biti
Danas je obilježena 23. godišnjica stradanja šest Srebreničana koje su 1995. godine u blizini Trnova ubile srpska paravojna formacija "škorpioni", pod komandom Slobodana Medića, koji je za ovaj zločin osuđen na 20 godina zatvora.

Tog dana ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Nura Alispahić, majka jednog od ubijenih kaže da se sjeća kada joj je sin krenuo s vojskom iz kuće.

"Kada je izašao, brzo se vratio i rekao mi je 'mama nisam te poljubio, morao sam se vratiti da te poljubim.' Rekla sam mu e moj sine nećeš me nikad više poljubiti niti ću ja tebe, više nikad i nije, nit' sam ga vidjela ikada više. Slike gledam svaki dan", rekla je Alispahić.

Prepričala je Nura kada je vidjela jezivi snimak egzekucije ovih mladića. Prepoznala je, kaže, odmah svog sina i stigla je samo da zovne kćerku i pala je u nesvijest. Kaže da nema pravde niti će je ikada biti.

"Godinu dana sam hodala po Beogradu i ništa", kazala je Alispahić.

Članovi porodica, robina i prijatelji žrtava danas su posjetili stratište Godinjske Bare u Trnovu, gdje su mladići ubijeni, i odali su počast svim žrtvama.

Sejdalija Delić, brat ubijenog Juse Delića kaže da i nakon što je prošlo ovoliko godina imamo istu politiku na sceni.

"Imamo politiku koja negira genocid, koja veliča genocid, koja daje nazive škola po osuđenim ratnim zločincima, šta još pričati, džaba ti je govoriti gluhom i slijepom", kazao je Delić. 

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica "škorpioni" 17. jula 1995. godine, i kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Posjetom stratištu u Trnovu završena je 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila, a najvažniji dan je bio komemoracija, dženaza i ukop 35 žrtava genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije