NSRS danas dobija novi saziv

Radiosarajevo.ba
NSRS danas dobija novi saziv
Foto: Fena / Ilustracija

Narodna skupština RS (NSRS) trebala bi danas dobiti novi saziv, a predviđeno je da zakletvu položi novoizabrana predsjednica entiteta Željka Cvijanović, ali i Milorad Dodik.

Sjednici NSRS, koja bi trebala početi u 14 sati, prisustvovat će i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predviđeno je polaganje svečane zakletve narodnih poslanika, novoizabrane entitetske predsjednice Željke Cvijanović i potpredsjednika Ramiza Salkića iz reda bošnjačkog i Josipa Jerkovića, iz reda hrvatskog naroda.

Svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položit će i novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Na prvoj sjednici novog saziva bit će izabran predsjednik Narodne skupštine RS, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsjednika bit će donesena uoči samog zasjedanja.

Bit će pokrenute i inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegata u Vijeću naroda RS.

Po najavama predstavnika SNSD, skupštinsku većinu činit će između 50 i 60 poslanika te stranke i partnerskih stranaka, od ukupno 83 poslanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije