Nožica: Imamo informaciju da će BiH nelegalno izručiti Keskina Turskoj

B. T.
Nožica: Imamo informaciju da će BiH nelegalno izručiti Keskina Turskoj
Foto: Nacionalni park Una / Direktor škole u sredini

Advokatsko društvo Ademović, Nožica i partneri, koje zastupa Fatiha Keskina, uložilo je žalbu na rješenje od prije dva dana, kojim je ovom turskom državljaninu ograničeno kretanje i kojim je on stavljen pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu

Potvrdila je to za Radiosarajevo.ba Senka Nožica, članica advokatskog tima.

Privođenje Keskina, inače direktora "Una Sana" koledža iz Bihaća, smatra se početkom  hapšenje tzv. "gulenovaca" u Bosni i Hercegovini. 

Kako nam je kazala Nožica, advokatski tim podnio je i tužbu Sudu BiH, sa prijedlogom privremene mjere, kako bi se spriječila njegova deportacija u Tursku. Ipak, misli da se ova tužba neće rješavati, sve dok se ne bude riješilo po njihovoj žalbi.

Ona je podsjetila da je 3. decembra također, doneseno rješenje kojim se Keskinu otkazuje pravo na stalni boravak, iako mu je putna isprava izdata 18. jula ove i važi sve do 18. jula 2029. godine.

Kakao nam je kazala, niti advokatski tim, niti Keskin znaju zbog čega on navodno predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost, zbog čega je priveden.

"Ali, nažalost, imamo neformalnu informaciju da će bh. vlasti nelagalno izvršiti njegovu deportaciju. Mi smo od jučer u kontaktu sa desetinama međunarodnih organizacija, stranih diplomatskih tijela, organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i novinskih agencija širom svijeta. Međutim, bojimo se da, bez obzira na sve to, može vrlo brzo doći do njegove ilegalne deportacije“, kazala nam je Nožica.

Kako kaže, ovaj slučaj uznemirio je bh. građane zbog pravne nesigurnosti koja vlada. Podcrtava da Keskin ima stalni boravak u BiH, da ima prava kao i svi drugi građani, pa strahuje da njegova sudbina, zapravo, „može biti sudbina svih nas“.

Prenijela nam je da su kolege iz ureda u kontaktu sa Keskinom. Na naše pitanje u kakvom je on stanju i šta kaže o cijeloj situaciji, Nožica odgovara da se on našao u čudu i da ne zna zbog čega je priveden niti može da pretpostavlja šta mu se stavlja na teret.

Nejasno je, kako kaže Nožica, šta se to promijenilo unazad nekoliko mjeseci, jer je Keskin, prije dobijanja pasoša u julu ove godine, morao proći sigurnosne provjere.

Ona strahuje da bi nakon ovoga slučaja praksa u postupanju prema turskim državljanima u BiH mogla biti promijenjena. Kako kaže, njihovo advokatsko društvo u dosadašnjim zastupanjima onih koje Turska traži uspijevalo je privremenim mjerama odlagati izručenja do okončanja sudskih postupaka.

"Bojim se da je sada promijenjen način na koji država Bosna i Hercegovina hoće da se riješi ovih građana. Pretpostavljam da tu postoje politički razlozi ili politička obećanja, zaključila je Nožica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije