Novosti: Da li će Karadžić ostati bez ordena RS-a i imena studentskog doma na Palama

Radiosarajevo.ba
Novosti: Da li će Karadžić ostati bez ordena RS-a i imena studentskog doma na Palama
Zahtjevi da se ime Radovana Karadžića izbriše iz naziva javnih institucija u RS-u, kao i da se zabrani veličanje nekadašnjeg predsjednika manjeg bh. entiteta, našli su se među prvim reakcijama na hašku presudu doživotnog zatvora.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, odmah po izricanju presude, rekla je da treba zabraniti glorifikaciju ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević, kao i da preko pritiska Evropske unije treba korigovati imena škola i institucija u Republici Srpskoj koje nose ime Radovana Karadžića, pišu Novosti.

Biserko je mislila prije svega na studentski dom na Palama koji je 2016. godine ponio ime "Dr Radovan Karadžić". Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS-a, rekao je na otvaranju da je dom posvećen prvom predsjedniku RS-a, koji je potpisao odluku o izgradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Jedan od zahtjeva koji se mogao čuti pošto je presuda objelodanjena jeste i da Karadžiću treba da bude oduzet orden Republike Srpske na lenti, inače, najviše odlikovanje oovg bh. entiteta.

Među njegovim dobitnicima su i Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Vojislav Šešelj, a istim ordenom odlikovana je 9. januara ove godine i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Profesor međunarodnih odnosa Bojan Milisavljević mišljenja je da će sigurno biti pritisaka da se ukinu nazivi institucija dati po Karadžiću, jer "nije logično da neko ko je oglašen odgovornim za teška međunarodna krivična djela bude u nazivu škola ili sličnih institucija".

"Svaka država ima obavezu da poštuje presude međunarodnih tela i sudova", ističe Milisavljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije