Novo okupljanje ljevice u BiH: Pročitajte šta je plan SPD-a

Radiosarajevo.ba
Novo okupljanje ljevice u BiH: Pročitajte šta je plan SPD-a
Foto: SPD / Održana 3. redovna sjednica Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokracije

U Sarajevu je danas održana 3. redovna sjednica Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokracije (SPD-a).

„Predsjedništvo SPD-a je upoznato sa formiranjem i aktivnostima političke partije Socijaldemokrati BH koja je programski opredjeljena za objedinjavanje ljevise u BiH. Na sjednici je donesena Odluka o kooptiranju novih članova u Predsjedništvo SPD BiH iz stranke Socijaldemokrati BH. To su: Enver Bijedić, Edin Delić,  Žarko Vujović, Tomo Vidović i Nedžad Šećić“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da članovi Predsjedništva SPD su razmatrali nacrt Sporazuma o principima objedinjavanja stranaka i zaključili da se usaglašen Sporazum unutar stranaka razmotri na narednoj sjednici Predsjedništva SPD-a.

Članovi političkih organizacija koje učestvuju u radu SPD izrazili su jedinstven stav o potrebi objedinjavanja ljevice u BiH i formiraja jedinstve političke organizacije na principima i modelu koji će biti dogovoren. S tim ciljem Demokratska fronta, Građanski savjet i Socijal-demokrati BiH otvorit će razgovore na lokalnom nivou o oblicima saradnje i zajedničkog nastupa na narednim lokalnim izborima“, pojašnjeno je.

Također ističe se da razmatrajući aktuelnu političku situaciju u BiH Predsjedništvo SPD-a daje punu podršku predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću i njegovim aktivnostima na afirmaciji građanskog i demokratskog karaktera države.

„Predsjedništvo SPD-a smatra da je put BiH u euroatlanske integracije prioritet i da na tom putu ne treba praviti neprincipijelne kompromise“, zaključeno je u saopćenju koje potpisuje predsjednik SPD-a Ivo Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije