Novinari otkrili: Ovo je ćelija u kojoj kaznu služi krvnik iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Novinari otkrili: Ovo je ćelija u kojoj kaznu služi krvnik iz Srebrenice
/ Zatvor Riihimäen / Radivoje Miletić (Helsingin Sanomat / EPA)
U Finskoj trenutno kazne služe dvojica srpskih generala osuđenih od Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Prema portalu Helsingin Sanomat u aprilu prošle godine na služenje kazne u Finsku stigao je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić. Još 2014. godine Finskoj je isporučen general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković koji je osuđen za zločine na Kosovu.

Međutim, činjenica da su srpski generali na služenju kazne u Finskoj javnosti je tek sada saopćena. Navodno su generali isporučeni Finskoj na zahtjev Međunarodnog suda pravde i uz molbu da javnost ne bude o tome obaviještena. "Diskreciju" je poštovalo Ministarstvo pravde Finske, ali su novinari ipak otkrili priču.

Miletić i Pavković služe kaznu u zatvoru Riihimäen na jugu zemlje, a svaki od njih Finsku košta godišnje po 55 hiljada eura.

Radivoje Miletić, rođen 1947. godine u selu Štović pored Foče, obavljao je dužnost načelnika za operativne poslove u Glavnom štabu Vojske RS-a.

Optužen je za zločine protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina zbog komandne odgovornosti u masovnim egzekucijama nakon zauzimanja enklava Srebrenice i Žepe. Kazna mu je kasnije smanjena na 17 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije