Mostar: Tzv. "Čovićeva" televizija u tihom štrajku, novinari godinu bez plaće

Radiosarajevo.ba
Mostar: Tzv. "Čovićeva" televizija u tihom štrajku, novinari godinu bez plaće
Facebook / Naša TV/Ilustracija

Radnici "Naše TV" iz Mostara, koju Mostarci nazivaju "Čovićeva televizija", od početka maja su u štrajku. Emitiraju se samo vijesti, a ostatak programa se reprizira.

Kako doznaje Bljesak, novinari, koji nisu primili plaće od početka godine, odlučili su se na minimalan rad kako se ne bi izgubila licenca od Regulatorne agencije za komunikacije.

Program televizije, koju je s milion KM početnog kapitala osnovalo 55 hercegovačkih poduzetnika, počeo je s prikazivanjem početkom marta 2016. godine.

Prva urednica bila je Hloverka Novak Svrzić koja je povodom početka emitiranja rekla kako je Naša TV ''jedan ozbiljan i dugovječan projekt''.

''Namjere su nam sasvim ozbiljne, u ovom medijskom prostoru zauzeti svoje mjesto, obraćati se svim stanovnicima ovih područja'', rekla je hrvatska novinarka koja je poziciju urednice napustila pet mjeseci nakon pokretanja programa.

Televizija je u početku uspješno ''pokrivala'' događaje iz Hercegovine, a raznim emisijama je pokrivala radne dane u sedmici. No, problemi su počeli i s vanjskim saradnicima pa su vremenom prestale produkcije i prikazivanja pojedinih emisija zbog, kako se doznaje, neplaćanja.

Podsjećamo, i Naša TV našla se ''u paketu'' medija koji bi se trebali naći u sklopu novoformirane RTV Herceg-Bosne, koja je u testnoj fazi na frekvencijama TV KISS.

Ovih dana trebao bi se održati i sastanak koji će odrediti sudbinu televizije, ali i novinara koji čekaju rasplet s pokretanjem RTV Herceg Bosne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije