Novinar iz Italije upozorio: Teroristi koriste mine iz BiH

Radiosarajevo.ba
Novinar iz Italije upozorio: Teroristi koriste mine iz BiH
Nakon što je početkom ovog mjeseca bh. javnost potresla reportaža jednog italijanskog novinara o kupovini oružja u Sarajevu, jučer je ovaj novinar u javnost plasirao još jednu reportažu kojoj je ponovo riječ o oružju u BiH.

Ovog puta riječ je o "tihim ubicama", odnosno, minama kojih je, nakon ratnih dejstava u BiH, mnogo diljem naše države, a u novoj reportaži novinar televizije Italia1, Luigi Pelazza, pokušao je pronaći dokaze o ilegalnoj trgovini u kojoj je predmet upravo eksploziv iz ovih mina.

Pelazza je u novom prilogu podsjetio na onaj o prodaji oružja, nakon kojeg je SIPA pokrenula akciju u borbi protiv kupovine i prodaje oružja, a zatim je u novom prilogu upozorio na opasnost da je Bosna i Hercegovina postala crno tržište za trgovinu eksplozivom. Zbog velike koncentracije mina u ovoj državi Pelazza je razgovarao s direktorom humanitarne organizacije za razminiranje Pro Vita iz Mostara, koji mu je odgovarao na brojna pitanja u vezi sa zaostalim eksplozivnim napravama u našoj državi.

"Svaki dan nalazimo nova minska polja", kazao je direktor Pro Vite, dodavši da onda kada ne mogu pronaći minska polja koriste takozvane informatore, ljude koji znaju gdje se minska polja nalaze.

U pratnji deminera Pro Vite i jednog informatora italijanski novinar je posjetio jedno minsko polje, gdje je prisustvovao procesu pronalaska i razminiranja jednog minskog polja. No, ovaj novinar se posebno interesirao za razdvajanje eksploziva od ostalih komponenti mine, u sklopu fenomena prodaje eksploziva iz neeksplodiranih mina.

"Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u kojoj postoji fenomen krađe eksploziva iz minskih polja. To je fenomen koji se dokazano provodi radi činjenja terorističkih akata. U BiH ima preko 3.500 ljudi sumnjivih na opasnost za terorizam, a za akt je dovoljno samo jedan blesav", zaključio je direktor mostarske Pro Vite.

Kako je to već jednom učinio, italijanski novinar je ponovo upozorio na još jedan problem s kojim se BiH muči zbog proteklog rata, a sve u nadi da će pokrenuti nek pozitivne procese u našoj državi.

"Ako Europa ne reagira uskoro pojačanim nadzorom i razminiranjem minskih polja bit će potrebne dodatne 43 godine kako bi demineri riješili ovaj problem. A do tada će one i dalje biti vlasništvo onih koji će ih zloupotrijebiti", zaključio je Pelazza svoj prilog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije