Novi zakon o kontroli duhana: Zaštititi zdravlje stanovništva

Fena
Novi zakon o kontroli duhana: Zaštititi zdravlje stanovništva
U Bihaću je održana prva javna rasprav o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

Na raspravi je istaknuto da je osnovni cilj tog zakona unaprjeđenje i zaštita zdravlja stanovništva od posljedica izloženosti duhanskom dimu i konzumiranja duhanskih proizvoda.  

Velika smrtnost kao posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu, ogromna izoženost pasivnom pušenju na javnim mjestima među kojima je i velika izloženost djece i alarmantna situacija kada je u pitanju reklamiranje i promocija duhanskih proizvoda i neispunjavanje međunarodnih, pravnih obaveza koje Bosna i Hercegovina ima prema Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana, samo su neki od razloga zbog kojih je potreban novi zakon u ovoj oblasti.

Sekretarka Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk obrazložila je zakon i posebno se osvrnula na pravne obaveze BiH, naglasivši tri glavne oblasti u kojima je potrebna regulacija koje uključuju prodaju duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima i regulisanje reklamiranja, promocije i sponzorstva duhanske industrije i njenih proizvoda.

"Pored obaveza koje imamo u odnosu na Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2009. godine, važno je naglasiti da je osnovni cilj ovog zakona unaprjeđenje i zaštita zdravlja stanovništva od posljedica izloženosti duhanskom dimu i konzumiranja duhanskih proizvoda", naglasila je Bodnaruk posebno se osvrnuvši na važnost međusektoralne saradnje i multidisciplinarnog pristupa koji je prisutan od početka pripreme zakona.

Po riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davora Pehara, pušenje je vodeća bolest ovisnosti u Federaciji BiH koja alarmantno ugrožava zdravlje sadašnjih i budućih generacija u našoj zemlji. Dodao je da se u BiH bilježi više od 11.000 smrtnih slučajeva godišnje koji se direktno povezuju s pušenjem kao najdominantnijim faktorom rizika za zdravlje. Naveo je kobne zdravstvene posljedice trenutno nedovoljne regulacije bitnih pitanja iz oblasti kontrole duhana koje nacrt novog zakona adresira u cilju smanjenja tih štetnih posljedica.

Pehar je posebno naglasio kako se zakon donosi „za zdravlje svih nas“, bez obzira radi li se o pušačima ili nepušačima.

Tokom rasprave iskazan je veliki interes za temu i podrška svim odredbama novog zakona, naglasivši prepoznavanje značaja promocije zdravih stilova života i preventivnog djelovanja, ali i važnost adekvatne implementacije svih njegovih odredbi.

Javnoj raspravi, koju je organiziralo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, prisustvovali su i predstavnici duhanske industrije koji su iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnim odredbama zakona navodeći ih kao previše „restriktivne“ i posebno se osvrnuli na navodno mogući negativan utjecaj na ugostiteljske objekte.

Predstavnici Udruženja PROI koji već više godina radi u oblasti kontrole duhana i zagovaranja za novi zakon u ovoj oblasti kroz saradnju sa Federalnim ministarstvom zdravstva, naglasili su kako se ovakvi i slični argumenti odavno koriste od duhanske industrije.

"Ovakvi argumenti duhanske industrije već su širom svijeta zabilježeni kao dio taktika za odugovlačenje, modifikaciju ili odgađanje usvajanja i primjene efektivnih javno-zdravstvenih mjera, te iz tog razloga nisu iznenađujući. Vodeći se iskustvima drugih zemalja koje su uvele ovakve zakone, stojimo iza toga da potpuno ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima nema nikakvog negativnog efekta na prihod i promet ugostiteljskih objekata. Jako je važno naglasiti da zagovaramo odsustvo mogućnosti kreiranja bilo kakvih odvojenih prostorija za pušače, koje bi se osim što ne pružaju adekvatnu zaštitu od duhanskog dima, pokazale kao ekonomski neisplative za ugostiteljske objekte", naglasili su predstavnici Udruženja PROI još jednom ističući svjetski trend potpunog ograničavanja pušenja u zatvorenim javnim i radnim mjestima.

Naredna javna rasprava održat će se u Sarajevu, 13. jula, saopćeno je iz Udruženja PROI. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije