Novi projekt BIHAMK-a: Svaki bh. vozač i vozilo besplatno dobijaju spasilački list

E. H.
Novi projekt BIHAMK-a: Svaki bh. vozač i vozilo besplatno dobijaju spasilački list
Svakodnevno smo svjedoci saobraćajnih nesreća, čije posljedice su nerijetko smrt ili teška povreda vozača, stoga je Bosanskohercegovački auto-moto servis (BIHAMK) odlučio kreirati projekt "Spasilački list za vozilo i vozača".

Ovaj projekt, koji će biti od velike važnosti za spašavanje svih vozača koji dožive saobraćajne nesreće, predstavljen je u četvrtak u Sarajevu, gdje su stručnjaci iz BIHAMK-a i spasilačkih službi pojasnili način funkcioniranja sistema u projektu spasilačkog lista.

Predsjednik Upravnog odbora BIHAMK-a Ivo Komšić istaknuo je da je ovo nova usluga koju BIHAMK pruža vozačima i svim suvozačima na cestama u BiH, potpuno besplatno.

"BIHAMK je prvi u regiji patentirao ovu uslugu, a prvi smo u Europi koji su uveli spasilačke listove za vozače. Cijeli ovaj projekt jako je bitan, jer u nesrećama koje se dese vrlo često minute odlučuju o životu i smrti. Način na koji će spasioci ući u automobil ili krvna grupa vozača vrlo su važni podaci, zbog čega je ovaj projekt značajan svima nama. U taj projekt ulazimo ravnopravno s ostalim automobilističkim društvima u Europi, a sve realiziramo s Kantonalnim zavodom za Hitnu pomoć, uz podršku Međunarodne automobilske asocijacije FIA-e, JP Autoceste Federacije BiH, dok je najveći dio sredstava za projekt osigurao sam BIHAMK", kazao je Komšić, pojašnjavajući neke od tehničkih detalja projekta.

Edo Memišević, koordinator projekta spasilačkih listova u BIH istaknuo je kako je ovaj projekt kreiran po uzoru na velike europske auto-moto klubove, kako bi se vozačima u BiH ponudila savremena usluga.

"BIHAMK je kreirao spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se s jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list koji kreira proizvođač vozila. S druge strane nalaze se osnovne informacije o vozaču, kao što su godište rođenja, krvna grupa, alergije i slično. Sve to je važno kako bismo spasilačkim službama olakšali spašavanje unesrećenih iz olupina vozila i kako bismo im riješili probleme kao što je identifikacija vozila, što uvelike olakšava samu intervenciju", istaknuo je Memišević.

On je dodao i to kako je već kreirana online baza podataka u kojoj se nalaze sve vrste automobila s bh. tržišta, kao i njihove osnovne karakteristike, koja će biti velike pomoći spasilačkim službama. Pored toga, bit će kreirana istovjetna baza podataka za vozače, kako bi hitne službe kojima je to potrebno mogle pronaći zdravstvene podatke o vozačima.

Kada je riječ o tehničkoj izvedbi, svaki vozač potpuno besplatno u BIHAMK-ovim poslovnicama moći će preuzeti svoj spasilački list, koji će sam popunjavati, a uz to će dobijati i spasilački list za svoje vozilo. Također, za svako vozilo bit će dodijeljeni i specijalizirani stickeri - naljepnice, koje će poslužiti spasiocima kao identifikacija da u automobilu postoji spasilački list.

Za potrebe ovog projekta BIHAMK-ovi stručnjaci izvršili su niz eksternih edukacija u Ministarstvu za unutrašnje poslove KS-a, Federalnoj upravi civilne zaštite, Civilnoj zaštiti KS-a, kao i u vatrogasnoj brigadi u sastavu JP Autoceste FBiH. Sve to u cilju kako bi se svim spasiocima olakšale intervencije koje svakodnevno provode na bh. cestama.

"Naše intervencije često zahtijevaju veoma brzo reagiranje i vidjeli smo koji su to problemi u kojima se spasioci nađu tokom spašavanja. Ovo su stvari koje će nam pomoći da pomoć dođe na vrijeme, a na nama je da s drugim kolegama primijenimo ove tehničke stvari, te se ja nadam da će ovaj spasilački list postati obaveza za sve vozače u BiH", dodao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a govoreći o ovom projektu.

Iz BIHAMK-a su još jednom istaknuli kako je riječ o početnoj fazi ovog projekta, koji bi uskoro trebao zaživjeti u širokoj primjeni, te da će vrlo brzo uspostaviti saradnju s osiguravajućim društvima, kako bi svi vozači prilikom registracije automobila dobili svoj spasilački list. 

Također, pozvali su i sve vozače koji nisu članovi BIHAMK-a da se uključe u članstvo, jer je to veoma važno za sigurnost svih vozača na bh. cestama, ali i osigurava veliku pomoć onima kojima je potrebna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije