Novi predstavnik BiH pri UN-u: Dronjić predao akreditivna pisma Guterresu

Radiosarajevo.ba
Novi predstavnik BiH pri UN-u: Dronjić predao akreditivna pisma Guterresu
Foto: MVPBiH / Guterres i Dronjić
Novoimenovani ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima Ivica Dronjić jučer je na svečanoj ceremoniji u sjedištu UN-a u New Yorku predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-u Antóniu Guterresu.

Time je Dronjić zvanično postao stalni predstavnik BiH pri toj organizaciji. Dronjić je Guterresu prenio pozdrave i najbolje želje sva tri člana Predsjedništva BiH i njihovo opredjeljenje za trajni doprinos međunarodnom miru i prosperitetu uz poštivanje Povelje UN i međunarodnog suvereniteta svih zemalja članica.

Istakao je svoje osobno opredjeljenje da poveća eksponiranost Bosne i Hercegovine u UN-u, posebno u mirovnim operacijama, razoružanju i preventivnoj diplomaciji, kao i u ispunjavanju ciljeva zacrtanih u UN-ovom programu održivog razvoja (SDG).

Guterres čestitao je ambasadoru Dronjiću na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu. Naglasio je svoje osobno zadovoljstvo što je akreditirao jednog iskusnog diplomatu od karijere koji dobro poznaje sistem UN-a, kao i uvjerenost da će Dronjić biti dostojan predstavnik svoje zemlje i da će dati značajan obol radu te organizacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije