Novi ambasador Srbije u Sarajevu je bivši šef BIA-e i Vučićev čovjek

F. V.
Novi ambasador Srbije u Sarajevu je bivši šef BIA-e i Vučićev čovjek
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Dodik primio novimenovanog ambasadora Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u zgradi Predsjedništva u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.

Skandal / Da li je Milorad Dodik već trećeg dana mandata prekršio državni zakon

Kako su prenijeli mediji, riječ je o prvom sastanku Dodika sa stranim ambasadorom u zgradi Predsjedništva BiH.

Zanimljivo je da je Đorđević bivši šef Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA) koji je na dužnost ambasadora u našoj zemlji postavljen u maju ove godine.

Indikativno je da je upravo pri susretu s njim Dodik „ispunio  predizborno obećanje“ i izjednačio zastavu države BiH sa zastavom entiteta RS u zgradi najviše državne institucije u glavnom gradu naše zemlje.

Naime,  Dodik primio je Đorđevića pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije.

Đorđević, koji je po zanimanju pravnik, zamijenio je odlazećeg ambasadora u Sarajevu Stanimira Vukićevića koji je opozvan u februaru ove godine, nakon ispada u našoj zemlji.

Đorđević je na mjesto BIA došao 2013. a na toj funkciji je bio do sredine 2017, kada je na njegovo mesto došao Bratislav Gašić.

Prema pisanju medija, važio je za čovjeka bliskog Aleksandru Vučiću, jer se njih dvojica poznaju više od 28 godina.

“I kada je prije četiri godine najavljivao ko će preuzeti BIA, Vučić je za Đorđevića rekao da je u pitanju vrlo pouzdan, odan i profesionalan čovjek i vrstan pravnik, pa kao takav vjerovatno bi mogao da da svoj doprinos”, rekao je svojevremeno jedan sagovornik Blicu.

Zanimljivo je i da se dolazak nekadašnjeg prvog obavještajca Srbije i Vučićevog saradnika, dešava u trenutku kada je Dodik osnovao Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, što se smatra temeljom paralelne obavještajne službe na entitetskoj razini.

Pet članova Savjeta ima zadatak da „prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti RS i njenih institucija“.

U Savjetu su iskusni obavještajci. Predsjedavajući je Siniša Karan, a članovi Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović. To je tim koji će direktno raditi sa Željkom Cvijanović, javio je ranije ATV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije