Nove provokacije iz Zagreba: BiH ne mora opstati

Radiosarajevo.ba
Nove provokacije iz Zagreba: BiH ne mora opstati
PrtScr / Ne vjeruju, kažu, u ljubav na silu

Zagreb se, očito, ne prestaje baviti temom Bosne i Hercegovine. Tako je Hrvatska radiotelevizija prenijela sinoć izvještaj sa okruglog stola u glavnom gradu Hrvatske na temu „kakva je budućnost ovakve BiH?“.

„Manjkav Izborni zakon, netom završeni predsjednički izbori, te općnenito nepovoljna klima u društvu, samo su neke od tema o kojima su razgovarali dobri poznavatelji prilika u susjednoj BiH“, navodi HRT.

Sudeći prema porukama sa skupa kojem je značajno mjesto dala, indikativno, i državna TV, u Zagrebu se računa na nestanak BiH.

Na skupu su se pojavili u najmanju ruku zanimljvi govornici – dr. Ivo Lučić, bivši čelnik SIS-a, obavještajne službe HVO-a koja je poznata po hapšenju i mučenju hercegovačkih Bošnjaka u brojnim logorima tzv. Herceg-Bosne, danas historičar, te Nino Raspudić, univerzitetski profesor u Zagrebu.

„Iskustvo nam govori sljedeće - da se ništa bitno neće promijeniti u idućih nekoliko mjeseci ili nekoliko godina, da su to dugotrajni procesi i da se ovdje radikalne promjene događaju onda kad se urašava okruženje, međunarodni poredak, ono što drži tu Bosnu i Hercegovinu na okupu“, rekao je Lučić.

Dosta konkretniji bio je Raspudić.

„Bilo koja država koja država koja ne može dugoročno osigurati koncenzus većine svojih stanovnika ili, većine svojih sastavnica, kao složena država, kao što je tronacionalna BiH, ako ne može dugoročno osigurati koncenzus za svoje postojanje, da ne mora opstati! Ne vjerujem u ljubav na silu“, kazao je Raspudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije