Nove provokacije gradonačelnika I. Sarajeva: Vijećnica je možda zapaljena iznutra?!

31
Radiosarajevo.ba
Nove provokacije gradonačelnika I. Sarajeva: Vijećnica je možda zapaljena iznutra?!
Screenshot / Ljubiša Ćosić

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, gostujući na N1 pojasnio je svoj zahtjev za promjenu ploča u Ferhadiji i Vijećnici na kojima stoji termin "srpski zločinci".

On je kazao da to vrijeđa jedan konstitutivni narod u BiH, da se zbog toga osjećaju nesigurno. Također, rekao je da ne priznaje sud u Haagu, da je siguran da 95 posto Srba ga ne priznaje. Pojasnio je termin "Federalni Srbi", i rekao da "Bošnjaci imaju jednu nesreću - pozivaju se na cijeli svijet".

Što se tiče promjene na pločama – rekao je:

“Srpski zločinci nije ništa dugo nego generalizacija, jednom narodu uskraćujete prava zagarantovana ustavom. Taj narod se tu osjeća nesigurno. Put je da se dogovaram sa kolegama iz Sarajeva, mislim da je to logičnije da radim”.

Ćosić: Šta bi napisao na tabli?

“To je pravo pitanje. Treba obilježiti svako mjesto stradanja. Pogotovo ondje gdje su stradali civili. U Ferhardiji su stradali civili. Vijećnica je javni obejkat. To ko je postavljao table – morao je voditi računa da će se uvrijediti jedan narod”, rekao je.

“Ne znam šta bih napisao. Ako ima dokaza da su ubijeni od Vojske RS. Sigurno da je ispaljena sa položaja Vojske RS. Trebalo bi da piše odakle, da znamo ko je ispalio granatu odakle su stradali ljudi. Srpski zločinci – to generalizuje jedan narod”, izjavio je Ćosić.

Ćosić je tokom gostovanja rekao da se u Srebrenici desio “ogroman zločin”, ali da za njega i njegov narod genocid neće biti kvalifikacija.

“Postoji neka presuda Haškog tribunala, mi u RS ne priznajemo te presude”.

Ćosić je rekao da i po pitanju Vijećnice “postoje različita mišljenja”. “Govore da je bilo paljevina iznutra u Vijećnici”.

A Markale?

“Žao mi je svakog čovjeka koji je stradao. Vjerovatno je pretpostavka da je ispaljena sa položaja Vojske RS. Bilo je komisija koje tvrde da nije mogla pod tim uglom. Žao mi je svakog čovjeka koji je stradao. Ako je ispaljena sa položaja Vojske RS – treba za to da odgovara”, kazao je.

On je rekao da se Sarajevo poziva na antifašizam i da zbog toga treba da promijeni brojne nazive ulica.

“Smijem se kladiti da dvije trećine Sarajlija ne zna koj je oslobodio Sarajevo. Pero Kosorić. 6. aprila 1945.”

Na pitanje, šta je sa nazivima ulica u Istočnom Sarajevu? Šta je sa tablom sa likom Ratka Mladića?

“Mladić je bio komandant Vojske RS. Neću inicirati da se ta tabla makne”.

Ulice Draže Mihajilovića, Ravnogorska, Vojvode Momčila Đurića, Ulica 9. januara…?

“Zašto bi ulica 9. januara vrijeđala nekoga?”, pita se gost N1.

Ćosić: Mi sklonimo jednu tablu – vi jednu

Ipak, tvrdi da se lokalne vlasti sve mogu dogovoriti. Rekao je i po kom principu:

“Ako mi sklonimo jednu tablu – koju će te vi. Spreman sam da se dogovorim na taj način.”

Ljubiša Ćosić je rekao da 90, 95 posto Srba u RS misli kao on i da ne priznaju sud u Hagu niti njegove presude.

“Ne priznajemo sud u Hagu jer je presudio toliki broj Srba, na toliko godina. A ko je pobio Srbe? Nemojte mi pričati o Federalnim Srbima. Nađete neku dvojicu-trojicu likova da pričaju priče. U RS živi srpski narod koji misli 95 posto ovo što ja mislim”, izjavio je Ćosić.

Na konstataciju da presude Haškog tribunala priznaje cijeli svijet – rekao je:

“Bošnjaci imaju jednu nesreću, pozivaju se na cijeli svijet. Sud je presuđivao samo Srbe. Oni mogu svoje presude mačku o rep da okače.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije