Nove otvorene prijetnje Ambasade Rusije: Ne postoji jedinstvena država BiH

19
Radiosarajevo.ba
Nove otvorene prijetnje Ambasade Rusije: Ne postoji jedinstvena država BiH
Foto: Žurnal / Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) jer je smatra neuravnoteženom, te istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zašto nismo se pridružili nacrtu izjave UO PIC-a od 26. aprila 2021. godine koju je predložio Ured Visokog predstavnika u BiH.

Prije svega, smatramo je neuravnoteženom. U uslovima burne diskusije izazvane vanjskim faktorom, neadekvatne korake su poduzimale sve strane.

Vjerujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim prije što situacija je eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane koje nisu bile nimalo mirne, već huškačke.

Ali nije to najbitnije. Reklo bi se da upravo UO PIC-a mora strogo poštovati slovo Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. No, već po ko zna koji put primjećujemo pokušaje svjesno izvrnuti njegov tekst. Izrazit primjer je promocija teze o tome što 'Bosna i Hercegovina uključuje (comprises) dva entiteta', iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno piše da se 'Bosna i Hercegovina sastoji (consists of) od dva entiteta'. Ovo nije samo semantička razlika.

U aneksu 4 riječ 'state' u odnosu na Bosnu i Hercegovinu je pomenuta samo tri puta. I ne postoji nijednog spominjanja 'single state'.

Naš principijelan stav je da Bosna i Hercegovina sama opredjeljuje svoje vanjskopolitičke prioritete. Sfera kompetencije UO PIC-a su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da bude odražena u izjavama UO PIC-a. Ovo je posao drugih međunarodnih struktura u BiH.

Ruska Federacija se zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Pritom, Ruska Federacija smatra da upravo konstitutivni narodi BiH, građani države moraju sami odlučivati o svojoj sudbini bez vanjskog uticaja. I to može biti postignuto otvorenim dijalogom osnovanim na uzajamnom poštovanju", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije