Nove naredbe: U Brčkom se zatvaraju ugostiteljski objekti i uvodi policijski sat

Radiosarajevo.ba
Nove naredbe: U Brčkom se zatvaraju ugostiteljski objekti i uvodi policijski sat
Foto: Nezavisne novine / Brčko

Zbog teške epidemiološke situacije, u Brčko distriktu donesene su nove naredbe, koje se, između ostalog odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata, škola i teretana. Uvodi se i policijski čas, a sve naredbe stupaju na snagu u nedjelju od 22 sata.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta jutros je održao sjednicu na kojoj su donesene nove naredbe zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije.

Šef Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta Akif Pezerović danas je kazao da nove naredbe stupaju na snagu u nedjelju, 22. novembra ove godine od 22 sata s policijskim satom, pišu Nezavisne novine

"Sagledavajući kompeletnu situaciju, Krizni štab je odlučio da povuče nove mjere koje su bile implementirane u martu i aprilu. Prema naredbi koja je u izradi, uvodi se policijski sat u vremenu od 22 sata uveče do pet sati ujutro. Takođe, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, teretana sportskih kladionica i fitness centara", kazao je Pezerović.

Kako je naveo Pezerović, novom naredbom se navodi i prestanak rada škola, s tim da se od Odjela za obrazovanje traži da alternativno pokušaju održati online nastavu. On je precizirao da obdaništa nastavljaju s radom.

"Takođe, zaustavlja se sav javni prijevoz, a zabranjuje se i svaki oblik javnog okupljanja u većem obimu. U javnim zdravstvenim ustanovama se uvodi poseban režim rada i zatvaraju se porodične ambulante, ali će raditi četiri zdravstvene stanice", precizirao je Pezerović.

Saloni ljepote, hipermarketi, supermarketi i svi ostali objekti koji nisu nabrojani u naredbi, nastavljaju sa ranije utvrđenim radom.

Novim mjerama naređuje se i organizovanje rada javnih ustanova, na način da se izbjegne okupljanje većeg broja zaposlenih na jednom mjestu.

Kada je riječ o dženazama i sahranama, novim naredbama Kriznog štaba Brčkog distrikta, dozvoljeno je okupljanje do 30 osoba uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Direktor Doma zdravlja u Brčkom Borislav Đulabić danas je kazao da su nove mjere iznuđene neodgovornim ponašanjem ljudi, naglasivši da je zdravstveni sistem na ivici pucanja.

U bolnici se, prema njegovim riječima trenutno nalazi 100 pozitivnih pacijenata, kapaciteti su popunjeni, a 50 posto ukupnih kapaciteta pretvoreni su u COVID odjeljenja.

Na prostoru Brčko distrikta u posljednjem turnusu testiranja otkriveno je novih 58 slučajeva zaraze virusom korona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije