Nove komplikacije za kupce stanova u Tuzli: Osam godina čekaju useljenje

Fena
Nove komplikacije za kupce stanova u Tuzli: Osam godina čekaju useljenje
Kupci stanova u tuzlanskom naselju Brčanska Malta su u svoje stanove trebali useliti još 2009. ali je za završetak zgrade potrebno oko 1,5 miliona KM, zbog čega su vlasnici prije desetak dana ušli u stanove kako bi provjerili u kakvom su stanju.

Oni su u pojedinim lamelama potpuno gotovi, dok u nekima još nedostaju liftovi, radijatori i ostala oprema, a zgrada još nema niti potrebne priključke. Vlasnici kažu da su spremni dati još novca novom izvođaču za nastavak radova, a on će, kako kažu, biti odabran u narednim danima. 

Članica UO Udruženja građana SPO "15.maj" Sevleta Avdić istakla je da je situaciju dodatno zakomplikovala direktorica Direkcije za izgradnju Jasminka Šehić koja je podnijela zahtjev za pokretanje stečaja, kao i upis hipoteka na zemljište na kojem je zgrada od strane Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje.

U slučaju otvaranja stečajnog postupka, sud može odlučiti na dva načina. Advokatica Sanela Džanić, pojašnjava da kupci stanova i poslovnih prostora mogu prijaviti svoje pravo kao izlučno pravo, dakle, da stanovi ne uđu u stečajnu masu.

"Sud može odlučiti da kupcima vrati te stanove kao njihove ili da ne prizna izlučno pravo u kojem slučaju kupci koji su izmirili sve svoje obaveze mogu izgubiti sve", dodala je Džanić.

Situaciju dodatno usložnjava činjenica što su u zemljišnoj knjizi na suvlasničkom dijelu Direkcije od jedne četvrtine, upisane i zakonske hipoteke Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje. Ako se otvori stečaj, obrazlaže advokatica Amela Pejdah, te dvije uprave će sigurno prijaviti svoje pravo na nekretnini na kojoj su upisane hipoteke.

Kaže kako je Direkcija za izgradnju Tuzla prije uspostave hipoteke dobila rješenje na koje je imala pravo žalbe, ali su ga propustili, pa danas više nemaju pravnog lijeka koji bi im omogućio da podignu brisovnu tužbu kojom bi utvrdili ništavost hipoteke.

"Ukoliko bude pokrenut stečaj i priznato i razlučno i izlučno pravo, kupci stanova će morati pokrenuti tužbe za utvrđivanje vlasništva, pa da bi dobili aktivnu legitimaciju za brisovnu tužbu morat će u taj parnični postupak uvrstiti i Upravu za indirektno oporezivanje gdje će tražiti upis ništavosti u zemljišnoj knjizi", navela je Pejdah.

Kupci stanova tvrde da je cijeli slučaj predat Tužilaštvu TK prije dvije godine, a odluke o pokretanju istrage još nema.

Predsjednik Udruženja građana SPO "15.maj" Mirsad Šuvalić kazao je da se u ovom slučaju ne radi o zaštiti građana ni borbi protiv siromaštva već borbi za siromaštvo, jer ljudima oduzimaju imovinu koju su neki od njih sticali i čitav život.

Na današnjoj pres-konferenciji je rečeno da su dobit od zgrade, čija je vrijednost oko 11 miliona KM, na pola dijelili Direkcija za izgradnju i firma Giprom. Ključno pitanje koje kupci postavljaju nadležnim jeste - gdje je novac, a zgrada nije završena. Naglašavaju da od borbe za svoje stanove neće odustati, a uskoro najavljuju i nove poteze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije