Novalić: Ne vidim svrhu održavanja sastanaka "u prazno" kod Čavare

A. D.
Novalić: Ne vidim svrhu održavanja sastanaka "u prazno" kod Čavare
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ostali predstavnici SDA jučer se nisu pojavili na sastanku, trećem po redu, s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom na kojem je trebalo biti riječ o deblokadi funkcioniranja vlasti.
Na tom sastanku su došli samo predstavnici SBB-a i HDZ-a BiH. Premijer Novalić se o ovome, ali i optužbama iz SBB-a u vezi sa blokadom imenovanja u federalnim institucijama očitovao u intervjuu za Radiosarajevo.ba.
 
Radiosarajevo.ba: Zašto niste došli na sastanak s predsjednikom FBiH?
 
"Ja zaista ne vidim svrhe da se treći put za redom okupljamo da razgovaramo o kadrovskoj politici. Naš je posao da riješavamo probleme građana, a ne da održavamo isprazne sastanke. Predsjedniku Čavari bilo bi korisnije da razgovara sa dva dopremijera i da zatraži od njih da omoguće da konačno počnemo održavati redovne sjednice Vlade", kazao je Novalić.
 
Radiosarajevo.ba: Iz SBB- a vam spočitavaju da svjesno nećete da stavite na sto imenovanja u Poreznoj upravi, FUP-u. Razvojnoj banci i u drugim institucijama. Kako na to odgovarate? Šta je pozadina?
 
"Mi smo se na početku mandata obavezali da ćemo otvarati nova radna mjesta, donositi socijalne reforme, spašavati propadajuća preduzeća i tri godine smo bili na tom putu. Ne želim da se sada, zbog sve bliže predizborne kampanje, zaustavimo. Jednostavno, previše smo truda uložili u jačanje naše privrede i podsticanje ekonomskog rasta.
 
Radiosarajevo.ba: Kako dalje u ovakvim odnosima? Šta je vaš prijedlog?
 
"Ja sam svoj prijedlog dao u ponedeljak a to je da se do kraja mandata ne bavimo imenovanjima. S obzirom da su upravo pozicije, prije svega u Poreskoj upravi, postale kamen spoticaja među partnerima, mislim da je logično riješenje da se posvetimo onome oko čega se možemo složiti.
Dobrobit građana je, nadam se, još uvijek prioritet svim strankama koalicije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije