Novalić sa Zoljem: Ove godine 25 miliona KM za gradnju Prve transverzale u Sarajevu

Fena
Novalić sa Zoljem: Ove godine 25 miliona KM za gradnju Prve transverzale u Sarajevu
Foto: Vlada KS-a / Sastanak premijera FBiH Novalića i premijera KS-a Zolja
Izgradnja sarajevske Prve transverzale bila je primarna tema razgovora premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića s premijerom Kantona Sarajevo Ademom Zoljem i ministrom finansija Jasminom Halebićem.

Kako je naveo premijer Novalić, za sarajevsku Prvu transverzalu Federacija je u ovoj godini predvidjela 25 miliona KM od akumulirane dobiti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, jer ova saobraćajnica po kategorizaciji pripada i kantonalnom i federalnom nivou.

Ukupna vrijednost Prve transverzale iznosi 178 miliona KM, a po riječima premijera Novalića Federalna Vlada je planirala osigurati sredstva u iznosu od oko 90 miliona, koji će u narednom periodu naplatiti po osnovu akciza.

"Naša intencija je da se Koridor X gradi preko Goražda i doline Prače i rijeke Drine, te da se s te relacije skrene prema Beogradu, a da se iz doline Prače pređe na Pale i paralelno sa starom željezničkom prugom izađe i na Istočno Sarajevo i tu se spoji na sarajevski aerodrom", pojasnio je premijer Novalić.

Premijer Zolj je kazao da će se projekt Prve transverzale realizirati u tri faze i to prva dionica od Kranjčevićeve do Bara, druga od Bara do tunela Kobilja Glava – Hotonj i treća od Hotonja do Jošanice.

Do sada je urađena kompletna projektna dokumentacija, kao i procjena troškova izgradnje, pripremanja i opremanja gradskog građevinskog zemljišta za prve dvije dionice, dok je i za treću završen idejni projekt.

"Izgradnjom ove saobraćajnice ubrzao bi se protok saobraćaja, skratilo vrijeme putovanja, povećao nivo usluge i sigurnost u saobraćaju, kao i uvjeti vožnje", obrazložio je premijer Zolj razloge za što hitniji početak izgradnje ove saobraćajnice.

Objasnio je i da bi se izgradnjom tunela i poddionica ispred i iza tunela ostvarila veza sa postojećom saobraćajnicom M-18, tako da bi novoizgrađena dionica mogla biti u funkciji odmah nakon završetka gradnje, saopćeno je iz Press službe KS.

Inače, Programom javnih investicija KS za period od 2017. do 2019. godine predvidio je realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale za drugu dionicu, dok je za ostale dvije potrebno nastaviti pregovore s Vladom FBiH i međunarodnim finansijskim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije