Novalić pozdravio povećanje poreskih prihoda: "To je dokaz rasta ekonomije Federacije"

Fena
Novalić pozdravio povećanje poreskih prihoda: "To je dokaz rasta ekonomije Federacije"

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozdravio je činjenice iznesene u izvještaju Poreske uprave FBiH za period januar – oktobar 2019. koje svjedoče o snažnom povećanju javnih prihoda i ekonomskom rastu u Federaciji.

"Činjenica da je u prvih deset mjeseci ove godine prikupljeno 4,3 milijarde KM, što je za 2 milijarde vise nego u entitetu RS. Takođe, to je za 96,9 miliona KM više nego za isti period prošle godine u FBiH, što dokazuje intenziviranu ekonomsku aktivnosti u Federaciji, jer samo ekonomija koja raste može da povećava i javne prihode u navedenoj mjeri", izjavio je za Fenu premijer Novalić.

Ekonomski rast, ističe on, potvrđuje i brojka o trenutnom broju zaposlenih u Federaciji (536 hiljada), što je 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana, u oktobru 2018. godine.

"Navedeni podaci Poreske uprave Federacije ukazuju da broj zaposlenih u FBiH čini 65 posto od broja zaposlenih u cijeloj državi, što  govori da je FBiH ekonomska kičma države. Uz formiranje nove Vlade FBiH i implementaciju novih reformi, Federacija ima priliku da zabilježi još snažniji ekonomski rast i povećanje životnog standarda, zbog čega svi politički akteri u FBiH treba da pruže podršku ovim procesima koji će, umjesto isprazne politizacije, donijeti konkretne ekonomske benefite građanima", ističe premijer Novalić u izjavi za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije