Novalić i EPBiH: Morat ćemo uvoziti struju ako ne izgradimo Blok 7 TE Tuzla

Fena
Novalić i EPBiH: Morat ćemo uvoziti struju ako ne izgradimo Blok 7 TE Tuzla
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla neophodna zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema.

Dodao je da nije moguće potpuno se osloniti na obnovljive izvore energije, jer nisu stabilni - ukoliko na duži period izostanu padavine, vjetrovi ili sunčano vrijeme.

"U svakom energetskom sistemu mora postojati faktor stabilizacije koji je ili nuklearna ili energija iz uglja. Druge zemlje su sebi već osigurale stabilnost snabdijevanja energijom, a nama predstoji da zamijenimo dva dotrajala bloka", naveo je Novalić.

Precizirao je da Bosna i Hercegovina već proizvodi 42 posto električne energije iz obnovljivih izvora, što zadovoljava kriterije koji je EU zadala svojim članicama da dostignu do 2026. godine.

Fadil Novalić - undefined

Fadil Novalić

Novalić smatra da nema smisla problematizirati garanciju za kredit koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi BiH, jer je riječ o potentnoj kompaniji koja je u stanju vraćati kredite.

Upitan šta će biti ako Parlament ne bude dao podršku za davanje garancije, Novalić je odgovorio da bi to značilo da ćemo u nekom narednom periodu kao faktor stabilizacije možda uvoziti struju, ali da, ipak, vjeruje kako Parlament neće donijeti takvu odluku.

Novalićeva razmišljanja dijele i u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. Predstavnici ove kompanije smatraju da je Projekt Blok 7-450 MW TE Tuzla strateški interes Federacije BiH.

Podsjećaju da su od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, sve Vlade FBiH i svi sazivi Federalnog parlamenta kontinuirano podržali taj projekt u svim njegovim fazama, kao projkt koji je od strateškog interesa za FBiH i koji kao takav, nema alternativu.

elektroprivreda.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

"Opredjeljenje Federacije BiH za Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, kao i pokrivanjem budućeg deficita električne energije i snage koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova, te osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije", navodi EPBiH u saopćenju za javnost.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da je Odlukom Vlade Federacije BiH nosilac aktivnosti na pripremi i izgradnji Bloka 7 JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te navode kako se aktivnosti na pripremi izgradnje Bloka 7 okončavaju donošenjem Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7 i proslijeđivanjem seta dokumenata na odlučivanje Predstavničkom domu Federacije BiH.

"Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH, zasnovanog na važećim zakonima BiH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice", navodi se u saopćenju.

TE Tuzla - undefined

TE Tuzla

Iz EPBiH, istovremeno, navode kako je nakon žalbe nevladinih organizacija kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uputio je poslanicima Parlamenta Federacije BiH pismo pozivajući ih da izdatu garanciju ne usvoje jer ona, kako je naveo "može da sadrži nelegalnu državnu pomoć".

"Gospodin Kopač je ovakvim direktnim obraćanjem poslanicima u Parlamentu, izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik BiH", navodi se.

Iz EPBiH ističu kako izkazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu.

"Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH bit će neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH", navodi se u saopćenju EPBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije