Novalić: Historijski momenat za BiH, stiže investicija vrijedna 2 milijarde KM

Fena
Novalić: Historijski momenat za BiH, stiže investicija vrijedna 2 milijarde KM
Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što je danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio šest odluka u vezi izgradnje Bloka 7 Termoelektrana Tuzla.

Gradnjom zamjenskih termoblokova, ističe, osigurava se siguran plasman uglja i time opstanak rudnika.

"Ovo je historijski momenat za Bosnu i Hercegovinu budući da posljednjih 40 godina nismo imali investiciju ovakvog kapaciteta. To je jedna strana, a druga je energija koja realno postaje strateška roba. Država treba da ima što više nezavisnosti, a upravo smo u prilici da imamo energetsku nezavisnost", potcrtao je Novalić.

Čestitao je Elektroprivredi BiH koja je, kako kaže, iznijela do ove faze izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, te federalnim ministarstvima finansija i energije, rudarstva i industrije.

"Investicija je vrijedna gotovo dvije milijarde KM i ide u Tuzlu, gdje se u proteklom periodu osjetila latentna napetost kako se na tom području ništa značajno ne radi. Znamo da je na primjer autoput zaobišao Tuzlu, te gradnjom Bloka 7 na određen način uvodimo ravnomjernu raspoređenost investicija u Federaciji", dodao je Novalić.

Da bi gradnja Bloka 7 mogla početi potrebno je da još Dom naroda Parlamenta FBiH prihvati dva sporazuma: Sporazum o kreditnoj liniji (Cexim i EP BiH) i Sporazum o garanciji FBiH (Cexim i FBiH).

"Odobravanje ovih dokumenata očekujem u narednih 15 dana, kada bi se trebalo zakazati zajedanje Doma. Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma iskazana je apsolutna podrška iako je za navedene odluke šest poslanika bilo suzdržano. Gradnja Bloka 7 nema alternativu a radi se o bloku snage 450 MW koji mijenja blokove 3, 4 i 5 koji trebaju da odu u historiju", rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić ustvrdio je da su ekonomske studije pokazale da je ovaj projekat sto posto isplativ u cijelom svom toku odnosno da Elektroprivreda BiH ima dovoljno likvidnih novčanih sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije