Novalić: Ekonomski preporod Tuzlanskog kantona dugujemo aerodromu

Fena
Novalić: Ekonomski preporod Tuzlanskog kantona dugujemo aerodromu
Fena / Wizz Air
Međunarodni aerodrom Tuzla već odavno ruši sopstvene rekorde po broju putnika i letova u sve veće europske destinacije i može se reći da je ovo jedan od najdinamičnije razvijajućih infastrukturnih projekata u Federaciji BiH.

O tome je govorio federalni premijer Fadil Novalić tokom današnje posjete ovom aerodromu.

"Zahvaljujući njemu raste broj posjeta turista, otvaraju se nova radna mjesta u ugostiteljstvu i ostalim turističkim djelatnostima, a razvijaju se i kompanije specijalizirane za prijevoz", istakao je Novalić.

Naglasio je da ovaj aerodrom ima veliki značaj za cjelokupnu privredu Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Naveo je da dobra povezanost Tuzle privlači investitore i povećava njihov interes za ovu regiju.

"Danas sam obišao nekoliko uspješnih preduzeća na tuzlanskom području i uvjeren sam da ekonomski preporod ovog područja dugujemo, između ostalog, upravo ovom aerodromu. Zbog brojnih gostiju i ogromnog interesa za letove, zbog sve više aviokompanija koje žele da lete iz Dubrava, ključno je postalo povećanje njegovog kapaciteta. Zato je od velikog značaja projekt rekonstrukcije postojećeg i dogradnje još jednog putničkog terminala. Na ovaj način želimo povećati komfor putovanja i stvoriti pretpostavke za daljnji rast aerodroma", kazao je premijer Novalić nakon posjete tuzlanskom aerodromu.

Istakao je da je Vladi Federacije BiH infrastruktura prioritet jer bez nje nema privrednog rasta, novih investicija i novih radnih mjesta, a osim toga, tvrdi, svako ulaganje u infrastrukturu vraća se u privredu višestruko.

"Ovaj aerodrom je već zaradio nekoliko puta više od sopstvene vrijednosti. Proširen i povećan donijet će još više zarade, ali i više investicija, više radnih mjesta, više novca u budžetu, bolja socijalna davanja i još mnogo drugih koristi za sve građane Federacije BiH", zaključio je Novalić.

Premijer Novalić i direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović položili su  temeljac za projekt u vezi s rekonstrukcijom i dogradnjom putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Karasalihović je kazao da su proširenja neophodna jer ovaj aerodrom bilježi sve veći broj putnika.

"U toku 2015. imali smo 256.000 putnika, a u devet mjeseci 2017. godine 400.000 putnika", istakao je Karasalihović dodajući da će nakon dogradnje tuzlanski aerodrom godišnje moći primiti 700.000 putnika.

Novalić danas boravi u posjeti Tuzlanskom kantonu gdje je, pored ostalih, posjetio lukavačku fabriku cementa gdje je kazao da je uspješan primjer privatizacije. Podsjetio je da je u ovoj fabrici otvoreno 200 radnih mjesta, ali i podstaknut razvoj čitavog Lukavca i okoline. Posjetio je i "Revom" u Dobošnici, radionicu koja je prije dva mjeseca ponovo počela s popravkom vagona i lokomotiva. Rekao je da je, zahvaljujući Željeznicama FBiH, problem te radionice lako riješen i već pokazuje rezultate.

Također, Novalić je danas otvorio i Transformatorsku stanicu ''Tuzla 3'', a posjeta Tuzlanskom kantonu bit će završena obilaskom Tvornice transportnih uređaja energetike d.o.o. Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije