Nova vlast u Tuzli: "Pao" dogovor između SDA, DF, SBB, SBiH i dva poslanika SDP-a?

Radiosarajevo.ba
Nova vlast u Tuzli: "Pao" dogovor između SDA, DF, SBB, SBiH i dva poslanika SDP-a?
Foto: AA / Enver Bijedić

Dogovorena je raspodjela ministarstava i javnih preduzeća u Tuzlanskom kantonu između predstavnika nove parlamentarne većine, koju će činiti: SDA (9), DF (3), SBB (2), SBiH (2) i dva poslanika SDP-a u Skupštini TK, piše Tip.ba, čime je potvrđeno pisanje portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba saznaje: Kantonalni odbor SDP donio odluku o ulasku u vlast sa SDA u TK

Prema dogovoru, stranci SDA je pripala pozicija kantonalnog premijera, Ministarstvo finansija, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

“Kantonalni odbor SDP-a TK”, koji bi u novoj većini participirao sa dva poslanika u Skupštini TK, bi trebao dobiti poziciju predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Također, upravljali bi JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla i JU Direkcija regionalnih cesta TK.

DF-u je pripalo Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, a od javnih preduzeća upravljali bi JU Služba za zapošljavanje TK i JP Spreča. Pripala im je pozicija potpredsjednika Skupštine TK iz reda hrvatskog naroda.

SBB je dobio Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, kao i poziciju potpredsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda. Također, prilikom raspodjele pripao im je Rudnik soli Tuzla.

Stranka za BiH se zadovoljila Ministarstvom privrede i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak. Od javnih preduzeća pripao im je JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije