Vlada u KS još neće biti imenovana, Konaković: Ova imena su ponižavanje građana

N. Ka.
Vlada u KS još neće biti imenovana, Konaković: Ova imena su ponižavanje građana
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Nova vlada u Sarajevu još neće biti imenovana, a procedura bi mogla biti produžena jer Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS nije dala saglasnost za imenovanje, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Elmedin Konaković.

"U ovoj parlamentarnoj proceduri, kao i u drugim organima, čini mi se Federacije i države propisano je jasno da odluku o imenovanju Vlade priprema Komisija za izbor i imenovanja, nakon što joj predsjedavajući dostavi sastav kabineta. Komisija je danas održala sjednicu i nije utvrdila prijedlog odluke, tri zastupnika bila su za, dakle Mirza Čelik, Zvonko Marić i Bibija Kerla, a protiv odluke glasali su Amra Junuzović-Kaljić, Segmedina Srna-Bajramović, Vibor Handžić i ja. Znači da formalno i pravno nema prijedloga odluke o imenovanju nove Vlade. Mi smo objasnili svoje razloge zbog čega ne bismo željeli  učestvovati u ovakvom procesu", kazao je Elemedin Konaković.

On ističe da su ovakva imena ponižavanje i vrijeđanje građana Kantona Sarajevo.

"Prijedlog DF (Goran Mačkić) u smislu da nam ministarstvo privrede vodi politolog u čijoj knjižici ne stoje nikakvi posebni rezultati u privredi, koji nam dolazi iz Banja Luke i sigurno ne poznaje KS i njegove specifičnosti. On treba da bude nadzor nad procesima koji generišu godišnje milijardu i 100 miliona maraka PDV-a više nego cijeli RS. Referenca novog ministra privrede je da je vlasnik nekog restorana "Tri paprike".

Druga stvar je imenovanje Merse Kusture, žene koja je bila predsjednica nadzornog odbora ZOI-a u vrijeme kada je Midhat Hubijar potpuno nulirao ili napravio sve ono što je bilo loše u ZOI-u ona je bila žena koju možemo zvati saučesnikom u tom procesu.

Imenovanje gospodina Rusmira Mesihovića, za kojeg je koalicija šestorke jednoglasno odbila taj prijedlog DF, kada su ga predlagali našoj vladi iz svima poznatih razloga. Dakle, on danas je bio prijedlog za ministra.

Farmaceutkinja na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, je samo nešto što pokazuje samo odnos ove nove koalicije prema građanima kantona i kako ćemo mi učestvovati u tome, da svojim rukama dovedemo takve ljude", rekao je Konaković.

U sektoru privrede KS postoji jedno preduzeće koje se zove Centar naprednih tehnologija, istaknuo je Konaković i dodao da je ono podrška namjenskoj industriji u FBiH.

"Prije svega volio bih čuti stavove ovog gospodina Gorana Mačkića o tome, ali i da vidim njegove stavove o BiH, agresiji na BiH, genocidu u Srebrenici i o 9. januaru. Ja zagovaram multietničnost kantona, bilo bi mi simpatično da nam neko iz Banja luke dođe i bude ministar u KS, ali da to bude neko ko je postigao neki rezultat", kazao je Konaković.

Kolegiji Skupštine KS koji je počeo danas je prekinut, potvrdio je Konaković za naš portal i dodao da će biti nastavljen sutra. 

"Novi partneri u vlasti imaju obavezu da promjene ovu Komisiju, ja ću dati ostavku na čelo predsjednika Komisije, jer ne želim da budem saučesnik u onome što zaista katastrofalno izgleda. Mislim da će se imenovanje nove Vlade, kako oni kažu razvuči na nekih dvanaest dana, nama je malo muka od ove cijele trakavice, ali ne možemo samo zato što se SDA negdje žuri i DF i SBB učestvuju u tome, dizati ruke", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije