Incident u Novoj Kasabi: Šta kaže imam džamije, a šta policija

J. Ć.
Incident u Novoj Kasabi: Šta kaže imam džamije, a šta policija
Foto: Facebook / Potrgane zastave ispred džamije u Novoj Kasabi

Ispred džamije u Novoj Kasabi jučer ujutro desio se incident kada su nepoznati počinioci potrgali zastave Islamske zajednice BiH i države Bosne i Hercerovine. 

Incident / Potrgane zastave BiH i Islamske zajednice ispred džamije u Novoj Kasabi

"Sve je bilo mirno i ništa se nije dalo sinoć naslutiti. Klanjali smo teravih-namaz i sve je išlo normalnim tokom dok nije jedan džematlija rekao da su skinute zastave, kao i plastični dijelovi na kojima su bile zakačene. Naime, ispred džamije su stajale tri zastave. Tom prilikom državna je potrgana, zastava Islamske zajednice je smaknuta, a treću najvjerovatnije nisu uspjeli skinuti", kazao je vidno šokirani imam Elvin Hodžić. 

Inače, ef. Hodžić je novi imam u ovoj džamiji, a kako govori za portal Radiosarajevo.ba, slični incidenti prije nisu zabilježeni u ovome kraju. 

"Ostao sam zatečen činom vandalizma u mome džematu. Nakon ovog sramotnog čina razgovarao sam s mještanima koji tvrde da se slični incidenti nisu dešavali ranije", kazao je. 

Dodao je da će o ovom slučaju obavijestiti policiju kao i to da će zastave biti zamijenjene što je prije moguće. 

Iz Policijske uprave Zvornik za portal Radiosarajevo.ba potvrdili su da je dojava o ovom incidentu zaprimljena. 

"Dobili smo dojavu da su zastave ispred pomenute džamije, navodno, potrgane, jer postoji mogućnost da ih je vjetar potrgao", kazao nam je dežurni iz Operativnog centra PU Zvornik.

Imam Hodžić je i na svome Facebook profilu podijelio fotografije s potrganim zastavama, te u opisu napisao: 

"Ostao sam zatečen činom vandalizma u mome džematu Nova Kasaba. Nepoznati počinioci su potrgali zastave pored džamije i time još jednom, nama Bošnjacima, stavili do znanja da ovdje nema suživota, mira i napretka. Konstantno omalovažavanje države koja im daje hljeb i rušenje islamskog te državnog obilježja je samo dokaz slabosti, maloumnosti i nemoći. Sutra će se, ako Bog da, uzdići opet bosanska zastava i zastava islamske zajednice. Ne mogu spriječiti ono što je Allah odredio.

Drage komšije, u BiH će biti islama, Bosna i Hercegovina će postojati dokle god je zadnjeg Bošnjaka. Ovim putem vam samo izražavam sućut, jer bolesniku se može pomoći, ali onome ko je umro u duši, bezbeli ne može i neće se pomoći.

Molim Allaha dž.š., da nam da sabura, da nam ojača safove i da se čvrsto držimo Allahovog dž.š. užeta.
Amin!" 

 

60003360_694927170936547_3471207579537899520_n.jpg - undefined

Facebook/Screenshot

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije