"Noćni vukovi" sutra dolaze: Putin i Moskva u BiH drže prst na obaraču

Radiosarajevo.ba
"Noćni vukovi" sutra dolaze: Putin i Moskva u BiH drže prst na obaraču
Facebook / Noćni vukovi

Pripadnici ruskih "Noćnih vukova", koji su za sutra najavili dolazak u Bosnu i Hercegovinu, ponovo uznemirili javnost, sigurnosne službe i međunarodnu zajednicu.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić označio je ovo grupu ranije kao sigurnosnu prijetnju, pa je vođi bajkerske grupe Aleksandru Zaldostanovu, te Saši Saviću, članu ove grupe srbijanskog porijekla, zabranjen ulazak u našu zemlju, ali ne i cijeloj grupi.

Piše:  Faruk Vele

S druge strane, "Noćni vukovi" najavili tužbu protiv Mektića, a ministar policije entiteta RS, Dragan Lukač, optužuje državnog kolegu da je dobio nalog od "mentora iz Sarajeva" da govori neistine o RS!? Ambasada SAD-a u Sarajevu apelirala je, također, na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate „sve moguće sigurnosne prijetnje“.

Inače, planirana turneja bi, prema najavi, trebala trajati devet dana, a tokom nje su namjeravali posjetiti Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodina, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banju Luku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

"To je demonstracija sile, odnosno otvorena prijetnja Moskve", smatra, autor, publicista i profesor na Međunarodnom univerzitetu IUS u Sarajevu, dr. Emir Suljagić. Suljagić je jedan od autora studije koja je objavljena u Foreign Policy Reasearch Institute iz Philadelphije, koji govori o ruskom utjecaju u BiH. Ona je ovih dana privukla veliku pažnju.

 "Mi sve vrijeme govorimo da Vladimir Putin i Moskva u BiH drže prst na obaraču i ovo je vrlo drska demonstracija sposobnosti Moskve da po vlastitom nahođenju i rasporedu ovdje može izazvati nasilje. "Noćni vukovi" se nalaze na crnoj listi američkog State Departmenta zbog aktivnosti u Ukrajini i svako podcjenjivanje, zatvaranje očiju ili ignorisanje njihovog punog potencijala i uloge nam se samo može obiti o glavu. Očekujem da budu spriječeni u prelasku granice jer je očito da se radi o prijetnji po sigurnost države i mir u Bosni i Hercegovini. Očekujem isto tako da zvanično Sarajevo, ako ništa drugo, konstatuje problem, iako svi znamo da ga nije u stanju riješiti. Ali, ako ga barem ne konstatuje, onda ćemo znati da Bakir Izetbegović i SDA saučestvuju u istom planu čiji su dio i "Noćni vukovi" iz Rusije", kazao je za Radiosarajevo.ba Emir Suljagić.

Emir_Suljagic_AA_arhiv.jpg - undefinedEmir Suljagić

Direktor Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić smatra da je cijelu grupu, a ne samo dvije osobe trebalo proglasiti opasnošću za nacionalnu sigurnost. Treba, veli on, pratiti kako će se sigurnosne institucije ponašati.

Sama pojava i nedavne aktivnosti te grupe, smatra Kržalić, govore da treba s većom dozom opreznosti pratiti cjeli slučaj, a grupu staviti pod nadzor kada eventualno stignu u BiH.

"Da se to uradilo, da je cijela grupa proglašena opasnošću po sigurnost BiH, danas ne bi razmatrali pitanje da li će doći ili ne. Korisnije bi bilo da se to uradi, nego da se prucavamo jesu li opasnost ili ne. Ako postoje indicije, moglo se na nivou Ministarstva sigurnosti BiH proglasiti ove osobe opasnošću i staviti sve to u jedan pravni okvir. Ostavljeno je da se ovo pitanje koristi za političke svrhe u odnosima institucija države i entiteta RS, što nije dobro. Nije dobro da institucije u jednoj zemlji imaju različite stavove o istim grupama. Osim toga, ove grupe siju strah kod naših povratnika u RS", naglasio je Kržalić.

Armin Kržalić - undefinedArmin Kržalić

Nadalje, direktorica Centra za euroatlanske studije iz Beograda, Jelena Milić, kaže za za Radiosarajevo.ba da, za razliku od prošlog puta kad su dočekani na Marakani sa Putinom i Vučićem, ovogodišnji dolazak "Noćnih vukova" u Srbiju za sad nema veliku medijsku pažnju.

"Čak ni Saša Savić iz Automoto saveza Srbije koji je njihov "domaćin" u Srbiji na svom FB profilu još nema neke najave. No, za razliku od BiH, gdje bar neko upozorava i građane BiH i međunarodnu zajednicu, poput koautora odličnog novog izvještaja "BiH na ruskoj dasci za sjeckanje" (s ponosom ističem da je jedan od autora, dr. Suljagić, član Savjetodavnog odbora Centra za euroatlantske studije na čijem sam čelu), kako MUP RS i Mile Dodik uz rusku direktnu pomoć, kao i preko svojih proxy poput "Srbske časti" i "Noćnih vukova", odosno njihovih loklanih ogranka, militarizuju policiju, u Srbiji se o tim trendovima ili ne priča ili se tema maksimalno relativizuje", govori Milić.

Naglasila je da je Rusija spremna da destabilizuje Balkan. Na drugoj strani je demokratski Zapad koji "pokušava da nam pomogne", ali je najčešće rastrgnut svojim izazovima pa i odgovorima na "hibridne neprijateljske operacije Rusije", kome lako može promaći i ovakav trend kakvi idu u RS, pa i u BiH i Srbiji.

Srbija i Rusija

Ona dodaje da sve opisano u izvještaju Foreign Policy Reasearch Institute iz Philadelphije bolno podsjeća na Miloševićevu militarizaciju MUP-a Srbije, kad je shvatio da će Crna Gora (legitimno naglašavam) polako krenuti prvo u proces distanciranja od njegovih politika, saradnika, funkcionera… Takva militarizirana policija, objašnjava Milić, počinila strašne zločine nad Albancima na Kosovu.

"Ova vlast je, međutim, bar iskrena u svom pokušaju blansiranja između autokratske, nedemokratske, revizionističke Rusije i političkog Zapada, koji kontroliše većinu investicija, bespovratne pomoći i povoljnih kredita u Srbiji i podršku finansijskih institucija. Njima i ne trebaju proxy da svoje "paralelene oružane snage", kao i Dodik, priključuju Rusiji. Ovdje to Vulin i ostali rade javno (in the plain sight) prilično tunjavoj loklanoj diplomatskoj zajednici u Srbiji. PROBLEM su takozvana demokratska opozicija Vučiću koja ni riječ o "Vukovima" neće reći, koja pojma nema o spomenutom izvještaju, a kamo li snage i političke hrabrosti da se o tom trendu odredi. Ne zaboravimo da Vuk Jeremić ne krije da prema RS ima i jače planove nego rastrgnuti Vučić", smatra Milić.

Ni Makedonija ni Crna Gora još nisu spašene

Milić upozorava da su, osim BiH, u fokusu Rusije i dalje druge balkanske zemlje.

"Ni Makedonija ni Crna Gora još nisu spašene. Dapače. I dolazak "Vukova" i prije svega sjajni izveštaj moraju se uzeti u razmatranje i u kontekstu ubrzanja procesa "normalizacije" odnosa Srbije i Kosova. Bez obzira na poruke Angle Merkel i Vesa Mičela, plašim se da će aktuelne vlast u Srbiji izaći sa prijedlogom o podjeli Kosova, što može lako da eskalira u neki oružani konflikt, poput Kumanova. Zato me posebno brinu novi društveni pokreti poput Inicjative "Ne davimo Beograd", koji organizuju zajedničke skupove i demonstracije sa vojnim i policijskim sindikatima u Srbiji kojima su Ratko Mladić i Vladimir Lazarević heroji. Ne treba podrivati ni oružane snage, sistem bezbjednsoti u Srbiji i Vučićevu relativno mirotvornu retoriku tek tako! To Putinu ide u prilog, ne regionu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije